Себастиан Бурдон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Себастиан Бурдон
френски живописец
Рождено име Sébastien Bourdon
Роден
Починал
Националност Флаг на Франция Франция
Направление живопис
Професия художник
Себастиан Бурдон в Общомедия

Себастиан Бурдон (на френски: Sébastien Bourdon) е френски живописец.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 2 февруари 1616 година в Монпелие, в семейството на художника и протестант Марин Бурдон. На около шест годишна възраст е изпратен в Париж, където чиракува при художник с името Бартелеми. На 14-годишна възраст напуска учителя си и пътува до Бордо, където работи за кратко. Посещава също Тулуза. Поради липса на средства постъпва във френската армия, където талантът му е забелязан от офицер.

Бурдон е освободен от армията и през 1634 г. заминава за Рим. В Италия става близък с художниците на жанрови картини от групата Бамбочианти, най-вече с Питър ван Лар и Ян Мил. Успешно имитира стиловете на различни художници, сред които са Джовани Бенедето Кастильоне, Клод Лорен и Андреа Саки.

През 1637 г. се завръща Париж, минавайки през Венеция. Във Франция рисува малки картини, на които изобразява обикновени хора от обществото – цигани, пушачи, картоиграчи и т.н. Скоро започва започва да рисува библейски сцени. През 1643 г. му е възложено да изрисува „Разпъването на Свети Петър“ в католическата катедрала Парижката Света Богородица. Изрисува също „Мъченичеството на Св. Андрей“ за църквата „Св. Андрей“ в Шартър. През 1648 г. е един от дванайсетте основатели на френската Кралска академия за живопис и скулптура.

През 1652 г. заминава за Стокхолм, след като получава покана от шведската кралица Кристина. Като неин кралски художник рисува най-малко три нейни портрета, прави портрети на членове на кралския двор и получава поръчката да проектира украсата на мавзолея на крал Густав II Адолф, което не се осъществява.

Бурдон се завръща в Париж през 1654 г. На следващата година е избран за ректор на Кралската академия за живопис и скулптура. През 1657 г. изрисува „Падението на Симон Магьосника“ за катедралата в Монпелие.

Бурдон умира на 8 май 1671 г. в Париж. По това време се подготвя за единствената поръчка в живота си от френския кралски двор – изрисуването на тавана в спалнята на краля в двореца Тюйлери.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]