Севернобачки окръг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Севернобачки окръг
Севернобачки окръг
Регион Войводина
Админ. център Суботица
Площ: 1784 км²
Население: 200 140 (2002)
Етнически групи унгарци: 43,56%
сърби: 24,8%
хървати: 8,6%
буневци: 8,22%
югославяни: 4,74%
черногорци: 2,6%
North backa ethnic2002.png

Севернобачки окръг (на сръбски: Severnobački okrug или Севернобачки округ; на унгарски: Észak Bácskai Körzet; на хърватски: Sjevernobački okrug; на словашки: Severobáčsky okres; на русински: Сивернобачки окрух; на румънски: Districtul Backa de Nord) е окръг в Автономна Област Войводина, в историческата област Бачка, Република Сърбия.

Главен административен център e град Суботица. В района е много добре развита хранително-вкусовата промишленост. Той е сред най-големите житници на Сърбия. Окръгът е многонационален, като най-голям е броят на унгарците, сърбите, хърватите и буневците.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Населението на Севернобачки окръг е 200 140 жители, според преброяването от 2002 г. В общините Бачка Топола и Мали Иджош преобладава унгарският етнос, като той е над 55%, докато в Град Суботица населението е смесено. 3-те големи общини се делят на 45 по-малки единици, като в 20 от тях мнозинството от жители е съставено от унгарци, в 15 има сръбско мнозинство, в 7 – хърватско/буневско, в 1 – черногорско, а в 2 – етническият състав е смесен.

Националности[редактиране | редактиране на кода]

Езици[редактиране | редактиране на кода]

Религия[редактиране | редактиране на кода]

Административно деление[редактиране | редактиране на кода]

Севернобачки окръг се дели на 3 общини: