Семпронио Малатеста ди Соляно

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Семпронио Малатеста ди Соляно
Граф на Сан Джовани ин Галилея
Граф на 1/2 от Соляно
Роден
1528 г.
Починал
1624 г. (96 г.)
Пезаро (вероятно)
Управление
Период15931624
ПредшественикСемпронио Малатеста ди Соляно
НаследникМалатеста IV Малатеста ди Соляно
Семейство
РодМалатеста: Малатеста ди Соляно
БащаДжовани Малатеста ди Сан Джовани
СъпругаПорция
Фулвия Ардичи
ДецаДжулио Чезаре
Малатеста IV
Дораличе
Франческа
Дъщеря

Семпронио Малатеста ди Соляно или Семпронио II Малатеста (на италиански: Sempronio Malatesta di Sogliano; * 1528, † август 1624, вероятно в Пезаро) от кадетския клон Малатеста от Соляно на рода Малатеста е граф на Сан Джовани ин Галилея през 1577 г. и граф на 1/2 от Соляно през 1593 г.

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Той е син на Джовани Малатеста ди Сан Джовани († пр. 1585), граф на Сан Джовани ин Галилея.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Баща му го остава доста беден и, бидейки склонен към престъпления, Семпронио е в услуга на извършващи престъпления като Гуидобалдо II и Фраческо Мария II дела Ровере, херцози на Урбино. През 1575 г. е затворен в крепостта на Фаенца, обвинен това, че с престъпници е освободил от затвора свои другари. От затвора го изважда Херцогът на Урбино и Семпронио отива на служба в двора му.

През 1595 г., когато се кара с маркиза на Ронкфредо за притежанието на Соляно и други феоди, той е толкова беден, че трябва трябва да му отпуснат издръжка докато трае спорът. Спорът е разрешен от кардинал Чези в негова полза, но трябва да даде 1/2 от Графство Пондо на маркиза, което после е продадено на Джанфранческо Алдобрандини.

През 1601 г. влиза тържествено в Соляно с братовчедите си – братята Сиджизмондо I, Карло III и Рамберто IV, които запазват 1/2 от графството за тях. Поданиците обаче са нетолерантни към Малатеста и се опитват всячески да отхвърлят управлението им. Спорът продължава много години и стига до такива ексцесии и от двете страни, че насилникът Семпронио е привикан и затворен в Рим. През март 1617 г. е обявен за виновен за 4 от 40-те отправени към него обвинения: че се е обграждал с бандити и е дал подслон на бандити в ущърб на Папската държава, че е набил жестоко с пръчка по главата свещеник, че е нарушил папската юрисдикция, като е предал престъпник не на папата, а на Херцога на Урбино, и че е попречил на поданиците си със заплахи да се обърнат към Рим. Наложена му е глоба от 13 хил. дуката и не може а напуска района на Витербо. Все пак с помощта на херцога Семпронио успява да отиде отново в Рим, за да апелира за несправедливата според него присъда. Там обаче той е задържан като затворник 3 г. и 3 мес. През 1619 г. херцог Франческо Мария дела Ровере убеждава папа Павел V да намали глобата му на 6 хил. дуката и да бъде изпратен като изгнаник в Романя. Със следващия папа глобата е намалена на 2200 дуката, а изгнанието е премахнато. Папа Григорий XV кара Семпронио да се закълне пред него, че няма да си отмъсти на свидетелите и на обвинителите.

Вероятно се установява в Пезаро, но не вижда края на спора с васалите си, а последните му години са помрачени от престъпленията на сина му. Умира на 95-годишна възраст.

Брак и потомство[редактиране | редактиране на кода]

Жени се два пъти:

∞ 1. за Порция

∞ 2. за Фулвия Ардичи от Пезаро, от която има двама сина и три дъщери:

  • Джулио Чезаре († април 1613); ∞ 1607 за дъщерята на Тибери Астали от Рим
  • Малатеста IV († ок. 1650, Рим), последен граф на Соляно (1624 – 1640)
  • Дораличе, монахиня
  • Франческа, монахиня
  • Дъщеря

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Pompeo Litta, Famiglie celebri d'Italia. Malatesta di Rimini, Torino, 1835, Tav. XXII
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Semproni Malatesta de Sogliano в Уикипедия на каталонски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​