Симеон Богоприемец

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Симеон Богоприемец
християнски светец
Роден
Починал

ЕтносИбрим
Канонизация
Празник3 февруари
Симеон Богоприемец в Общомедия

Свети Симеон Богоприемец или Свети Симеон Праведни, жител на Йерусалим, благочестив праведник, споменат в евангелието на Лука.

Произход на свети Симеон[редактиране | редактиране на кода]

Симеон Богоприемец (картина на Рембранд, 1627 – 1628)

Преданието разказва, че Симеон бил един от седемдесетте преводачи на старозаветния текст на Библията от еврейски на гръцки, които египетският цар Птоломей ІІ Филаделф (285 – 246 г. пр. Хр.) назначил. На свети Симеон се паднало да преведе книгата на пророк Исаия. Когато стигнал до глава 7 стих 14, решил, че в еврейския текст има грешка, като е казано: „Девица ще зачене и ще роди Син, и ще Му нарекат името Емануил“. Посегнал да поправи думата Девица, но ангел Господен спрял ръката му: „Писаното е точно, затова нищо не поправяй! Ти няма да умреш, докато не видиш с очите си изпълнението на тия думи“.

Според протоевангелието на Йаков Симеон станал свещеник в Йерусалимския храм след убийството в него на Захарий, баща на Йоан Кръстител.

След три дни жреците започнали да се съветват кого да поставят вместо него и жребият се паднал на Симеон. Това му е било открито от Светия Дух, че той няма да умре, докато не види Христа живия.[1]

Сретение Господне[редактиране | редактиране на кода]

Христовата църква причислява Сретение Господне към дванадесетте господски празници, чества се на 2 февруари. Четиридесет дни след раждането на Господа Иисуса Христа, света Дева Мария донесла своя Младенец в Йерусалимския храм според Мойсеевия закон, който заповядвал, всяко първородно от мъжки пол да бъде представяно на Бога (Изх. 34:19 – 20, Чсл. 18:15 – 16). Това било установено за спомен на избавянето на израилските първородни от смъртта, която поразила всички египетски първородни от човек до добитък (Изх 12:29).

Симеон по внушение на Светия Дух влязъл в храма, когато донясли Иисуса Христа. Той Го взел на ръце и в пророческо вдъхновение извикал: „Сега отпускаш Твоя раб, Владико, според думите си с миром, защото очите ми видяха Твоето спасение, което си приготвил пред лицето на всички народи – светлина за просвета на езичниците и слава на Твоя народ Израиля!“ Йосиф и св. Дева се чудели на тези негови думи. А той, като ги благословил, обърнал се към Мария и казал: „Ето, Този лежи за падане и ставане на мнозина в Израиля и за предмет на противоречия, и на самата тебе меч ще прониже душата, за да се открият мислите на много сърца“ (Лука. 2:25 – 35).

Според житието на Свети Симеон, написано от Димитър Ростовски, той е починал на 360-годишна възраст.

Мощите на свети Симеон при император Юстиниан I били пренесени от Йерусалим в Константинопол и положени в храма апостол Иаков, брат Господен.

Паметта на свети Симеон се чества на 3 февруари.

Източници[редактиране | редактиране на кода]