Синдром на разрушената пчелна колония

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Синдромът на разрушената пчелна колония (СРПК) е зле изучено природно явление, при което медоносните пчели-работнички изчезват.

В историята на пчеларството е имало много случаи на рязко намаляване на популацията от пчели, но СРПК се изразява в масово изчезване на индивиди и драстично намаляване на популации. Определението на английски е Colony Collapse Disorder, а самото явление е засечено за пръв път в САЩ. Общо 21 от американските щати са докладвали случаи на СРПК през последните години. Масови изчезвания на пчели от кошери е имало и в Канада, Белгия, Великобритания, Франция, Холандия, Гърция, Италия, Австралия, Португалия, Германия и Швейцария.

Предполага се, че СРПК се причинява от инсектицидите по растенията, но според учените причини за това могат да бъдат промени в околната среда на пчелите, паразити, геномодифицирани култури, както и новоидентифицираната остра вирусна парализа. Синдромът се характеризира с изчезването на пчелите-работнички от кошера, като изоставят царицата и оплодените яйца, заедно с голямо количество мед и прашец в кошера.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]