Синдром на разрушената пчелна колония

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Синдромът на разрушената пчелна колония (СРПК) (познат и като "Синдром на празния кошер") е зле изучено природно явление, при което медоносните пчели-работнички изчезват.

В историята на пчеларството е имало много случаи на рязко намаляване на популацията от пчели, но СРПК се изразява в масово изчезване на индивиди и драстично намаляване на популации. Определението на английски е Colony Collapse Disorder, а самото явление е засечено за пръв път в САЩ. Общо 21 от американските щати са докладвали случаи на СРПК през последните години. Масови изчезвания на пчели от кошери е имало и в Канада, Белгия, Великобритания, Франция, Холандия, Гърция, Италия, Австралия, Португалия, Германия и Швейцария.

Предполага се, че СРПК се причинява от инсектицидите по растенията, но според учените причини за това могат да бъдат промени в околната среда на пчелите, паразити, геномодифицирани култури, както и новоидентифицираната остра вирусна парализа. Синдромът се характеризира с изчезването на пчелите-работнички от кошера, като изоставят царицата и оплодените яйца, заедно с голямо количество мед и прашец в кошера.

В България[редактиране | редактиране на кода]

Поради предположения че СРПК се дължи на неоникотиноиди (вид пестициди) през пролетта на 2015 година група пчелари започват да организират протести срещу използването им. Първият протест се състои на 11.6.2015 пред Народното събрание и е организиран от Даниела Челебиева, екологът и микробиолог проф. Янаки Караджов , Иван Белишки, инж. М. Михайлов и членовете на Съюз на българските пчелари (СБП). Събират се над 350 пчелари от цялата страна. След тази акция следват още няколко, най-голямата от които се организира отново от инж. Михайлов и Иван Белишки и се състои на 25.3.2016 пред МЗХ. Исканията са за окончателна забрана за използването на неоникотиноиди.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]