Разлика между версии на „Абатство Монте Касино“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
overlinking
({{lang-it}} => {{lang|it}})
м (overlinking)
Свети Бенедикт остава в абатството до смъртта си през 547 г. В Монте Касино около 540 г. той написва своя монашески устав [[Правила на Свети Бенедикт|Regula Benedicti]], който става основополагащ документ на западното монашество.
 
През 542 г. Бенедикт Нурсийски е посетен в манастира от [[Тотила]], крал на [[остготи]]те. През 580 г. при нашествието на [[лангобарди]]те манастирът е опустошен, а монасите намират спасение в [[Рим]]. Манастирът е възстановен в началото на VIII век. През VIII век в манастира е монах [[Павел Дякон]] (Paulus Diaconus), известен [[теолог]] и [[историк]] на [[лангобарди]]телангобардите.
 
След разцвета на Монте Касино по време на [[Каролингски Ренесанс|Каролингския Ренесанс]], той отново е опустошен от [[сарацини]]те през 883 г. Впоследствие манастирът многократно е опустошаван и опожаряван по време на различни нашествия. През X век манастирът е завзет от [[нормани]]те, а през 1230 г. монасите са прогонени от император [[Фридрих II (Свещена Римска империя)|Фридрих II]].
През ХІV век абатството преживява нов разцвет. Монте Касино става собственик на една от най-големите в Западна Европа библиотеки с антична и раннохристиянска литература, към манастира са създадени [[скрипторий]] и училище. Известно време в Монте Касино работи [[Тома Аквински]]. Тима абати на Монте Касино впоследствие стават римски папи – [[Стефан X (папа)|Стефан IX]], [[Виктор III]] и [[Лъв X]]. Абатството притежава големи поземлени владения и активно поддържа [[папство]]то в неговата политика за установяване на господство в Европа.
 
По време на [[Втората световна война]] в района на абатството се води една от най-ожесточените битки между нацистките и съюзническите войски. От януари до май 1944 г. тук се водят непрекъснати сражения от италианските войски и англо-американските войски срещу германските войски. Загиват повече от 20000 войници и офицери от италианската армия и съюзническите войски. На 20 януари 1944 г. започват първите сражения в които италиански войски атакуват германски части, а след месец тук идват и агло-мериканците. На 15 февруари 1944 г. по време на въздушни бомбардировки от британската авиация абатството е превърнато в руини. Намиращите се в него културни ценности обаче се предварително евакуирани във [[Ватикан]]а. На 17 май 1944 г. италианската армия обединена в Италиански освободителен корпус командван от [[генерал]] [[Умберто Утили]] с мотопехотната дивизия „Леняно“ и паршутната дивизия „Нембо“ пробива германската отбрана в сраженията при [[Филотрано]] което позволява на останалите италиански и англо-американски войски да пробият германската линия на отбрана цялостно и на 4 юни 1944 г. да освободят италианската столица [[Рим]] от германска окупация, въпреки че боевете за [[Филотрано]] между италианските и германските части продължава до юли 1944 г.
 
Абатството е възстановено изцяло след края на войната от италианското правителство и отново осветено през 1964 г. Днес Монте Касино е действащ бенедиктински манастир със статут на териториално абатство, подчинено на [[Светият престол|Светия Престол]].

Навигация