Разлика между версии на „Анастасия Ярославна“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
overlinking
м (overlinking)
м (overlinking)
През 1057 г., в противоречие с унгарската традиция на сеньората, [[Андраш I]] обявява петгодишния си син [[Шаламон]] за крал, опитвайки се да го направи свой наследник. Това предизвиква недоволството на брат му [[Бела I|Бела]], който през 1061 г. организира заговор за отстраняването на [[Андраш I]]. За да осигури безопасността на Анастасия и [[Шаламон]], през същата година Андраш I ги изпраща в двора на Адалберт, маркграф на Австрия. [[Бела]] успява да детронира Андраш I, който умира малко след това.
 
След смъртта на съпруга си, Анастасия повежда борба за трона на сина си. Тя търси подкрепа от императора на [[Свещена Римска империя|Свещената Римска империя]], [[Хайнрих III (Свещена Римска империя)|Хайнрих III]], чиято сестра Юдит е сгодена за Шаламон през [[1058]] г. Когато войските на Хайнрих навлизат в Унгария, за да подкрепят Анастасия и сина ѝ, чичото на [[Шаламон]] – [[Бела I]], умира на [[11 септември]] [[1063]] г., а синовете му [[Геза I|Геза]], [[Ласло I|Ласло]] и Ламперт бягат в [[Полша]]].
 
Така, благодарение на своите усилия, Анастасия успява да върне престола на сина си, който е коронован отново за крал на Унгария на [[27 септември]] [[1063]] г. В чест на коронацията на Шаламон Анастасия подарява на херцог [[Отон III Баварски]], който предвожда германските войски в Унгария, меч, за който се смятало, че е принадлежал на хунския вожд – [[Атила]].

Навигация