Никола Джеров: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
13 байтове добавени ,  преди 1 година
м (overlinking)
Джеров е роден през 1892 година в [[София]] в семейство на преселници от [[Охрид]]. Принадлежи към [[Джерови|голям род]]. Учи [[славянска филология]] в [[Софийски университет|Софийския университет]], където става член на [[Македонски младежки съюз|Македонския младежки съюз]].<ref>Шанданов, Петър, Богатство ми е свободата, ИК Гутенберг, София, 2010, стр.257.</ref>
 
Автор е на стихосбирки и литературни антологии с преводи на персийска, арабска, японска, китайска и индийска лирика. В междувоенния период редактира различни литературни периодични издания – „[[Развигор]]“, „[[Литературен глас]]“, „[[Вестник на жената]]“ и други, както и издания на македонската емиграция, включително вестник „[[Македония (1926 - 1934)|Македония]]“. Използва псевдонимите '''Бойко''' и '''Македонец'''. След убийството на генерал [[Александър Протогеров]] в 1928 година заедно с директора [[Георги Кулишев]] и главния редактор [[Васил Пундев]] напуска редакцията на вестника.
 
Автор на поетични книги, сборници с разкази и спомени. Превежда от френски, руски, немски и английски език, азиатска лирика.
 
== Творчество ==

Навигация