Направо към съдържанието

Демоним: Разлика между версии

2 байта изтрити ,  преди 8 месеца
Правопис
м (запетая извън кавички)
(Правопис)
Етикети: Редакция чрез мобилно устройство Редакция чрез мобилно приложение
 
Например: [[българи]]н за човек от [[България]], [[Шведи|швед]] за човек от [[Швеция]] или парижанин за човек от [[Париж]].
 
Демонимите не винаги ясно разграничават мястото на произход или народността от местожителството или гражданството и много демоними се припокриват с [[етноним]]ите на етнически доминиращата група в даден район. Следователно, ''таи'' може да се отнася за всеки жител на [[Тайланд]] от която и да е етническа група или в по-тесенетесен смисъл за член на народа [[таи]]. Подобно, често жителите на [[Северна Корея|Северна]] и [[Южна Корея]] се назовават колективно [[корейци]], а жителите на [[САЩ]] се наричат [[американци]], въпреки че в исторически план това наименование се е използвало за хора от двете [[Америка|Америки]].
 
От друга страна, някои етнически групи се асоциират с повече от един демоним. Например, английски жител на [[Великобритания]] може да е както [[англичани]]н, така и [[Британци|британец]]. В някои езици, когато не съществува даден демоним, такъв може да се заеме от друг език, например ''квебекците'', жителите на [[Квебек]], на английски са ''Québécois(e)'', което е френската форма на демонима.
Анонимен потребител