Разлика между версии на „Инструмент за структурна политика за предприсъединяване“

Направо към навигацията Направо към търсенето
кат.
м (Bot: replacing outdated link europa.eu.int with europa.eu)
(кат.)
'''Програма ИСПА''' (на [[английски език|английски]] '''ISPA''' -от ''Instrument for Structural Policies for Pre-Accession'', на български - ''Инструмент за структурна политика за предприсъединяване'') е един от трите (заедно с [[ФАР]] и [[САПАРД]]) финансови инструмента за безвъзмездна помощ на [[Европейски съюз|Европейския съюз]]. ИСПА подпомага осъществяването на големи транспортни и екологични проекти, включени в Партньорствата за присъединяване. Програмата е създадена през юни [[1999]] и обхваща периода [[2000]] – [[2006]] г.
 
В областта на транспортната инфраструктура ИСПА отпуска финансиране за свързване на националните транспортни мрежи ([[железопътна линия|железопътни линии]], [[магистрала|магистрали]]) с общоевропейските, както и за реконструкция и изграждане на [[летище|летища]] и [[пристанище|пристанища]]. Мерките за опазване на околната среда, финансирани по ИСПА, целят подобряване на качеството на питейната вода, пречистване на отпадните води, обезопасяване и оползотворяване на твърдите отпадъци, подобряване чистотата на [[въздух]]а в промишлените райони и др.
 
== Източници и външни препратки ==
 
* [http://www.evropa.bg/bg/del/eu-programmes/additional-information/ispa.html Програма ИСПА] - на сайта на [[Делегация на Европейската комисия в България|Делегацията на Европейската комисия в България]]
* [http://ec.europa.eu/regional_policy/funds/ispa/ispa_bg.htm Официален уебсайт на програма ИСПА]
 
[[Категория:ЕвропейскиРазширяване съюзна ЕС]]
[[Категория:Присъединяване на България към ЕС]]
 
[[de:Strukturpolitisches Instrument zur Vorbereitung auf den Beitritt]]

Навигация