Отделна мотострелкова дивизия с особено предназначение: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
Ако оперативната обстановка в страната е спокойна ,дивизията се занимава усилено с бойна подготовка ,носене на караулната служба и изпълнение на ежедневни битови и служебни задачи.
Милиционерския полк носи службата си в Москва по охраната на обществения ред и с борба с уличната престъпност. Оперативни части също се привличали по време на спортно-масови и културномасови мероприятия.
Отделна глава в историята на дивизията е записана по време на [[Летни олимпийски игри 1980|Олимпиада-80]] в Москва.Освен, че дивизията участва в охраната на събитието ,цели подразделения трябва да участват в парада на физкултурниците преоблечени в цивилни дрехи, а също така в постановката на картини под факела с олимпийския огън(всеки който е гледал откриването и закриването на олимпиадата е наблюдавал сменящите се картини съставени от множество цветни фрагменти направени от ставащи хора в определен ред.
На [[21]] [[октомври]] [[1981]] година в град [[Орджоникидзе]] избухват безредици на база осетинско-ингушетски конфликт. След пристигането на дивизията редът в града е възстановен за едно денонощие.
На [[2]] [[май]] [[1986]] година дивизията е задействана под тревога във връзка с аварията в [[Чернобилска АЕЦ|Чернобилската АЕЦ]].
Части от дивизията вземат под охрана зоната на отцепление, а батальона за противохимична защиата участва непосредствено в ликвидирането на аварията.
От [[1988]] до [[1991]] година участва в пресичането на арменските погроми в град [[Сумгаит]],в пресичане на арменско-азербейджанския конфликт в [[Нагорно Карабахската автономна област]],ликвидиране на масовите безредици в град [[Баку]],пресичане на метежническия конфликт във Ферханската долина на [[Узбекистан]] възникнал между узбеки и турци-масхетинци в абхазия и Южна Осетия. Отделно от това части на дивизията участват в ликвидиране последствията от [[земетресение]]то в [[Армения]] през 1988 год.Личният състав извършва борба срущу [[мародерства]]та , оказване на помощ на пострадалите и прочие.

Навигация