Планински кристал: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
2229 байтове добавени ,  преди 10 години
вадене от микро
мРедакция без резюме
(вадене от микро)
{{микромъниче|15:14, 13 май 2012 (UTC)}}
[[File:Quartz, Tibet.jpg|thumb|right|Планински кристал от [[Тибет]]]]
[[Файл:USDA Mineral Quartz Crystal 93c3951.jpg|мини|Планински кристал, САЩ]]
'''Планинският кристал''' е полускъпоценен [[кварц]]. Все още го наричат безцветен кварц защото планинският кристал на цвят е безцветен. Някои планински кристали са полупрозрачни а други са прозрачни. [[Твърдост]]а на плаинският кристал по [[скала на Моос|скалата на Моос]] е 7.
'''Планинският кристал''' ({{lang-gr|κρύσταλλος}}, означаващо „лед“) е [[минерал]], [[силикат]], представляващ една от кристалните модификации на чист SiO<sub>2</sub>. Той е безцветна и прозрачна разновидност на [[кварц]]а. [[Твърдост]]а на планинския кристал по [[скала на Моос|скалата на Моос]] е 7,<ref>[http://www.vantony.com/%D0%BB%D1%8E%D0%B1%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%BD%D0%BE/6/%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BB.htm ]</ref>, а плътността му 2.65 g/cm<sup>3</sup>.
 
== Приложение ==
Освен, че този минерал носи щастие на притежателя си, също така го предпазва от бедите. Планинският кристал е отреден за Близнаци и Лъв.
Чисти, бездефектни планински кристали се срещат рядко и се ценят високо. Te са с триагонална сингония и имат вид на яестоъгълна [[призма]]. Практическо приложение намират тези с големина от 3 до 5 сантиметра. Големи находища има в [[Урал]], а също така в [[Бразилия]], [[Канада]], [[САЩ]], [[Япония]], [[Австралия]] и [[Алпи]]те. Използват се в [[радиотехника]]та и [[оптика]]та за изработка на призми, лещи и други. Планинският кристал се счита за [[полускъпоценен камък]] и се използва за направата на ювелирни изделия.
 
== История ==
Той е известен още от дълбоика древност. Предмети, изработени от планински кристал са намерени в [[Мексико]], [[Гърция]], [[Китай]], [[Япония]] и на други места по света. Келтските друиди използват планиснките кристали в своите магически практики още 2 000 години пр.н.е. и по всяка вероятност практиката за гадаене с кристални сфери датира още оттогава. Днес най-голямата сфера от планински кристал без никакви вътрешни дефекти или несъвършенства се намира в Националния музей по естествена история във [[Вашингтон (Окръг Колумбия)|Вашингтон]], [[САЩ]]. Тя е с диаметър 32,7 cm, тежи 48,5 kg и е изработена през 1924-1925 г. в Китай.
 
== Източници ==
[[Категория:Кварц]]
[[Категория:Скъпоценни камъни]]
 
[[lv:Kalnu kristāls]]
[[ru:Горный хрусталь]]
[[uk:Гірський кришталь]]

Навигация