Разлика между версии на „Селище от градски тип“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
(к.)
'''„Селище от градски тип“''' е вид [[селище]], използван в [[Съюз на съветските социалистически републики|СССР]] и някои страни от бившия [[социалистически лагер]] - [[Полша]], и [[България]] и други. Критериите, за създаване на селища от градски тип са били свързани с броя на жителите и процентния дял на жителите, заети вполуградско [[селсконаселено стопанство|селското стопанствомясто]]. Често този тип селища се създава покрай „градообразуващо“ [[промишленост|промишлено]] предприятие или [[гара]].
 
== Употреба ==
Терминът „селища от градски тип“ се използва и за описването на [[село|села]] с територия и население за малък [[град]], с обществен градски транспорт и други характерни за градската инфраструктура елементи.
Този термин за селище е използван във всичките 15 [[съюзни републики на СССР|съюзни републики]] на бившия [[Съветски съюз]] от [[1922]] г., когато терминът [[посад]] е преименуван на този. Той е въведена по-късно в [[Полша]] (1954) и [[България]] (1964). Всички селища от градски тип в Полша са преобразувани в други видове населени места (град или село) през 1974 г., а в България и 5 от бившите съветски републики (а именно [[Армения]], [[Естония]], [[Латвия]], [[Литва]], [[Молдова]]) - в началото на 1990-те год. Днес този термин се използва в останалите 10 бивши съветски републики - [[Азербайджан]], [[Беларус]], [[Грузия]], [[Казахстан]], [[Киргизстан]], [[Русия]], [[Таджикистан]], [[Туркменистан]], [[Узбекистан]], [[Украйна]].
 
== Критерии ==
В България селища от градски тип са били създадени със ''Закона за обявяване на села и селища за градове и селища от градски тип'', обнародван в „[[Държавен вестник]]“, бр. 73 от 15.09.1964 г. Тогава в страната са обявени само 3 такива селища:
Критериите за създаване на селища от градски тип са били свързани с броя на жителите и процентния дял на жителите, заети в [[селско стопанство|селското стопанство]]. Често този тип селища се създава покрай „градообразуващо“ [[промишленост|промишлено]] предприятие или [[гара]].
 
Терминът „селища от градски тип“ се използва неофициално и за описването на [[село|села]] с територия и население за малък [[град]], с обществен градски транспорт и други характерни за градската инфраструктура елементи.
 
== България ==
В България селищаСелища от градски тип в България са били създадени със ''Закона за обявяване на села и селища за градове и селища от градски тип'', обнародван в „[[Държавен вестник]]“, бр. 73 от 15.09.1964 г. Тогава в страната са обявени само 3 такива селища:
* [[Букьовци]] - село, обявено за ''селище от градски тип'' през 1964 г., слято (1970) с други 2 села (едното по-късно отделено) в град [[Мизия (град)|Мизия]];
* [[Белово|Бельово]] - село, обявено за ''селище от градски тип'' през 1964 г., преименувано през 1966 г. на Гара Белово, образува град [[Белово]] през 1968 г. при сливането си със село Малко Белово;
* [[Генерал Николаево]] - село, обявено за ''селище от градски тип'' през 1964 г., образува град [[Раковски (град)|Раковски]] през 1966 г. при сливането си със селата [[Парчевич (село)|Парчевич]] и [[Секирово]].
 
През 1970-те годинигод. за селища от градски тип са обявени 30-тина села и промишлени селища. Понастоящем терминът не се използва в териториалното устройство на Република България.
 
== Вижте още ==
[[lv:Pilsētciemats]]
[[mhr:Ола сынан кугыял]]
[[mk:Населба од градски тип]]
[[nl:Nederzetting met stedelijk karakter]]
[[nn:Byliknande busetnad]]

Навигация