Разлика между версии на „Тинамуви“

Направо към навигацията Направо към търсенето
6 байта изтрити ,  преди 8 години
м
форматиране: 13x интервали (ползвайки Advisor.js)
м
м (форматиране: 13x интервали (ползвайки Advisor.js))
| ordo-bg = '''Тинамуподобни'''
| familia = '''Tinamidae'''
| familia-bg = '''ТинамуТинамуви'''
| binomial = Tinamiformes
| binomial_authority = [[Томас Хъксли|Huxley]], 1872
| subdivision_ranks = Подсемейства
| subdivision =
* ''[[Nothurinae]]''<br>
* ''[[Tinaminae]]''
| synonyms =
Crypturidae <small>Bonaparte, 1831</small><br>
}}
 
'''Тинамуподобните''', наричани още и Скритоопашати са една от най-древните видове птици. Най-близкият им друг разред са [[Щраусоподобни]]те с които образуват групата [[Paleognathae]] (всички останали актуално съществуващи видове [[птици]] се включват в групата [[Neognathae]]).
 
== Общи сведения ==
Най-старите открити [[фосил]]и от Тинамуподобни датират от преди около 10 млн. години. На външен вид напомнят представителите на разредите [[Кокошоподобни]] или [[Жеравоподобни]]. Кила на гръдната кост е добре развит, както е добре развита и летателната мускулатура. Строежа на [[скелет]]а, [[пера]]та и вътрешните органи е особен и типичен единствено за разреда. Размерите им варират от подобни на [[Домашно врабче|врабче]] (11–12 см дължина на тялото) докъм [[кокошка]] (около 40 см дължина на тялото). Оперението е предимно с маскировъчен цвят. Задният пръст на краката е закърнял или липсва, самите крака са силни и добре развити. Опашните [[пера]] са много къси и скрити, от където и идва названиети Скритоопашати. [[Човка]]та е къса и заострена, подобна на видовете от разред [[Кокошоподобни]]. [[Криле]]те са къси и закръглени, летят лошо и на къси разстояния, но за сметка на това бягат бързо и ловко. Нямат изразен [[полов диморфизъм]]. В разреда се включват около 45 вида.
== Разпространение ==
Срещат се в [[Южна Америка]] и [[Мексико]]. Повечето от видовете обитават тропичните гористи райони.
== Начин на живот и хранене ==
Водят предимно нощен начин на живот и са много трудни за наблюдение. Живеят основно на земята, като някои видове нощуват по дърветата. Водят самотен начин на живот, с изключение на размножителния период, когато някои видове образуват ята. Всеядни, хранят се основно с [[насекоми]], дребни [[безгръбначни]], семена и плодове.
== Размножаване ==
[[Image:Crypturellus variegatus.jpg|thumb|left|Crypturellus variegatus]]
Женските са по-едри от мъжките. Сред Тинамуподобните се срещат всички видове комбинации от [[полигамия]], [[моногамия]] и [[полиандрия]]. Мъти мъжкия и понякога няколко женски снасят яйцата си в неговото гнездо, но една женска може да снася яйца и в гнездата на няколко различни мъжки. Една женска снася от 1 до 15 яйца. Яйцата са едри, блестящи, едноцветни и могат да бъдат при различните видове, жълти, зелени, сини, сиви, червени или черни. Както споменахме, мъти мъжката птица в продължение на около 20 дни, малките се излюпват достатъчно развити за да могат да се придвижват и хранят сами. Също така мъжката птица се грижи за тях докато не станат самостоятелни.
 
== Допълнителни сведения ==
В някои страни са ловен обект. Повечето от видовете живеят и се размножават добре на затворено.
 
== Списък на родовете ==
=== Семейство Tinamidae ===
# [[Crypturellus]] Brabourne & Chubb, 1914
# [[Eudromia]] Geoffroy Saint-Hilaire, 1832
# [[Nothocercus]] Bonaparte, 1856
# [[Nothoprocta]] Sclater & Salvin, 1873
# [[Nothura]] Wagler, 1827
# [[Rhynchotus]] Spix, 1825
# [[Taoniscus]] Gloger, 1842
# [[Tinamotis]] Vigors, 1837
# [[Tinamus]] Hermann, 1783
 

Навигация