Разлика между версии на „Подарък“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
мънички, поискан източник
м
м (мънички, поискан източник)
[[Файл:Sofitel Macau 3rd Yr Anniversary - Macaron gift box.jpg|мини|Подарък]]
'''[http://dreboliiki.com Подарък]''' е предмет, който се дава, предлага на някого безвъзмездно в знак за [[обич]], [[любов]], [[уважение]] или поради някаква друга {{източник|благородна|2014|04|04}} причина.<ref>[http://slovari.yandex.ru/dict/ushakov/article/ushakov/16-1/us335821.htm?text=%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%BA&stpar3=1.1 Толковый словарь русского языка Ушакова]</ref><ref>[http://rechnik.info/%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%80%D1%8A%D0%BA Български тълковен речник]</ref> Синоними на подарък са дар, [[дарение]], [[армаган]], или [[сувенир]]. Подаръците имат за цел да направят някого щастлив. Обикновено човекът, който прави подаръка, не очаква нищо в замяна.
 
== Опаковане ==
В много култури, особено западните, традицията повелява подаръците да са красиво опаковани.<ref>Ильин В. И. Потребление как дискурс. СПб: Интерсоцис, 2008. С. 268—288.</ref> За целта те се обвиват в специална опаковъчна [[хартия]], завързват се с [[панделка]] и се поставя малка [[картичка]] с информация от кого е подаръкът. Цветът на опаковките е различен взависимоств зависимост от случая. За [[Свети Валентин|деня на любовта]], който се празнува на [[14 февруари]], предпочитаните цветове са розово и червено, за [[Коледа]], [[25 декември]] - червено, зелено и златно. В китайската култура червеният цвят носи [[късмет]]. Когато се роди момче, обичаят дава предпочитание на синия цвят за подаръци, а когато се роди момиче, обикновено се дава предпочитание на розовия.
 
== Празнични случаи ==
Някои от празниците, на които е прието да се правят подаръци, са:
* Коледа - коледните подаръци обикновено са големи, а децата ги очакват от [[дядо Коледа]]
* [[Свети Валентин]] - най-предпочитаният подарък е [[шоколад]]
* Завършване на гимназия или университет, [[дипломиране]]
 
Подаръци могат да се правят и без причина. Така например учениците подаряват цветя на любимите си учители в знак на благодарност. Един съпруг може да подари скъп ювелирен предмет на съпругата си в знак на обич и признателност. ЕднаЕдин майкародител може да купи подарък на децата си и да им го даде без конкретен повод.
 
{{commons|Gifts}}

Навигация