Разлика между версии на „Хенри II (Англия)“

Направо към навигацията Направо към търсенето
Без източници
(Без източници)
{{Без източници|18 декември 2014}}
{{Биография инфо|
име= Хенри II
| портрет= Henry II of England  - Illustration from Cassell's History of England - Century Edition  - published circa 1902.jpg
| описание= крал на Англия
| наставка=
==Младежки години==
Хенри II е най-големия син на [[Жофроа V Плантагенет]], [[граф на Анжу]] и Мен, и [[императрица Матилда]], дъщерята на английския крал [[Хенри I]].
Роден е на [[5 март]] [[1133]]  г. в [[Ле-Ман]]. Детството си младия Хенри прекарва в двора на своя баща в Анжу. Като най-голям син на баща си, Хенри се явява наследник на графство Анжу, графство Мен и Турен. По майчина линия, той може да претендира за престола на Англия и херцогство Нормандия.
 
Хенри I има само 2 законни деца - Уилям и Матилда (известна и като Мод), майката на Хенри II. В корабокрушение Уилям умира и Хенри иска след неговата смърт, дъщеря му да го наследи. След като той умира през 1135  г. обаче, престола е превзет от племенник на починалия крал - [[Стивън от Блоа]]. Това слага началото на дълга гражданска война между поддръжниците на крал Стивън и тези на [[императрица Мод]] продължила 19 години. Въпреки, че през пролетта на 1141  г. Матилда успява да постигне своето и да бъде коронясана за кралица на Англия и превзема [[Лондон]], през есента нейната войска е разбита и властта отново преминава към Стивън. По-успешно се развиват военните действия в Нормандия: войската на Жофроа V през [[1142]]—[[1144]]  г. превзема голяма част от херцогството, а през 1144 е превзет и [[Руан]], а Жофроа V е провъзгласен за [[херцог на Нормандия]]. В този период Хенри се намира заедно с майка си в [[Бристол]], който случи за център на територията, контролирана от поддръжниците на императрица Мод в Англия. Там, младия принц се запознава с известния английски учен и пътешественик [[Аделард Батски]], който взема участие в обучението на Хенри. През 1144  г. Хенри се връща в Нормандия, където продължава обучението си под ръководството на [[Гильом Конхези]], виден френски философ от това време.
 
През [[1147]] младия Хенри е отново изпратен от своя баща в Англия, начело на неголям отряд от анжуйски и нормандски рицари с цел да активизират борбата срещу [[Стивън от Блоа]]. Тази експедиция претърпява неуспех. Няколко месеца по-късно умира [[Робърт от Глостър]], главният поддръжник на императрица Мод в Англия. Войската на младия принц търпи поражение от армията на Стивън при [[Криклейд]] и [[Буртон]], и само великодушието на краля, позволява на Хенри да избегне катастрофата и да се върне на континента. През февруари [[1148]] Англия губи и императрица Мод.
 
Нов опит да вземе английската корона е предприет от Хенри през 1149  г. Установява се в Северна Англия и влиза в контакт с най-влиятелните привърженици на майка си - [[крал на Шотландия|шотландския крал]] [[Дейвид I]] и [[Ранулф де Жернон]], [[граф на Честър]]. В [[Карлайл]] Хенри е посветен в рицарство от крал Дейвид. Организираната съвместна атака на [[Йорк]] се проваля: Стивън от Блоа успява за кратко време да събере значителна армия и да излезе срещу войската на Хенри и Дейвид. Принцът отстъпва в [[Глостършир]], където през цялата есен на 1149 г. се отбранява от непрекъснатите набези на [[Евстахий IV]]. Единственият успех на Хенри става неговия рейд към [[Девон]] и превземането на [[Бриджпорт]]. През януари [[1150]] Хенри Плантагенет отново се връща в Нормания.
 
== Брак и деца ==

Навигация