Джон Безземни

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Джон
крал на Англия
John of England.jpg
Джон Английски
илюстрация в "История на Англия", 1902
Управление 1199 - 1216
Други титли херцог на Аквитания и Нормандия, владетел на Ирландия
Роден 27 декември 1166
Оксфорд, Англия
Починал 19 октомври 1216
Нюарк он Трент, Англия
Предшественик Ричард Лъвското сърце
Потомци Хенри III
Наследник Хенри III
Баща Хенри II
Майка Алиенор Аквитанска

Джон Безземни (на английски : John of England ; френски : Jean d'Angleterre) известен още под името Йоан Безземни (John Lackland, Jean Sans-terre) е крал на Англия (от 1199) и херцог на Аквитания от династията на Плантагенетите. Той е най-малкият син (пети по ред) на Хенри II и Алиенор Аквитанска.

Роден е на 27 декември 1166 г., деня на Йоан Богослов и поради това е наречен Йоан. За разлика от по-големите си братя, въпреки че е любимия син на баща си, той не получава от него нито едно от обширните владения на Плантагенетите във Франция, поради което и се появява прозвището му "Безземни".

В края на 12 век Джон съзаклятничи с по-големите си братя Жофроа Бретански и Ричард срещу баща си и и първородния си брат Хенри под натиска на майка им Алиенор. В избухналият бунт надделява кралят на Англия, който опрощава неподчинението на синовете си, но затваря майка им. По-късно, докато новият крал Ричард е на кръстоносен поход влиза в тайно съглашение с бившия му съюзник френският крал Филип ІІ Август и дори предлага сума на императора на Свещената Римска империя да задържи Ричард в плен.

Джон печели доверието на брат си Ричард отново и е провъзгласен за наследник на короната вместо племенника им Артур Бретански. Става крал на Англия през 1199 г. и в периода от 1202 г. до 1204 г. води редица неуспешни войни с Франция и изгубва много владения на английската корона на континента, което също допринася за прозвището му.

През 1215 г. крал Джон е принуден от бароните си да подпише Великата харта на свободите, а една година по-късно умира от дизентерия и е наследен от малолетния си син Хенри III, под регентството на Уилиям Маршал.

Джон Безземни е един от най-малко обичаните английски крале, познат от литературата като „лошия“ принц Джон (в легендите за Робин Худ, Айвънхоу и др.)

Крал Джон „Лошият” е популярен като любител на събирането или по-скоро неправомерното събиране на бижута и златни предмети. През 1216 г. войниците, пренасящи личните му вещи, попадат в капана на прилива в блатата на Сътън Бридж и каретите с богатствата на краля завинаги потъват там. Съкровището се оценява на над 70 милиона долара.[източник? (Поискан преди 16 дни)]