Разлика между версии на „Манга“

Направо към навигацията Направо към търсенето
42 bytes added ,  преди 4 години
м
форматиране: 21x заглавие-стил (ползвайки Advisor); от ляво надясно
м (Премахнати редакции на 77.76.163.202 (б.), към версия на LordBumbury)
м (форматиране: 21x заглавие-стил (ползвайки Advisor); от ляво надясно)
Най-популярните манга творби често се адаптират за [[аниме]] (японски анимации, с характерен графичен стил), като сценарият обикновено се преработва, за да се привлече по-широка публика. Макар и по-рядко, анимето също може да се преработи в манга. В англоговорящите страни съществува широко разпространеното грешно схващане, че думата „манга“ се отнася за японската анимация („аниме“ е правилният термин за това). Това отчасти е резултат от факта, че името и логото на една от най-големите компании разпространители на японска анимация сред западната публика е Manga Entertainment.
 
== Етимология ==
== Публикации ==
=== История ===
Още от самото зараждане на японската култура съществуват рисунки, наподобяващи по идеи и структура днешните манга комикси. Археолозите са открили плочи с подобни изображения дори в древни японски гробници. От [[12 век]] в [[Япония]] се появяват сатирични рисунки и картини с хумористичен характер. Особено изкусен в този вид изкуство е бил японският художник [[Хокусай]], живял в началото на [[19 век]]. След [[1868]] г. Япония започва развитието на модерната медийна комуникация, включително вестници и списания. В тях за първи път се появява мангата. Но най-значителният напредък в този вид изкуство идва след края на [[Втората световна война]], когато окончателно се формира модерната манга като вид изкуство. С други думи, съвременната манга, която се разпространява в момента, е мангата, която се е появила след ВСВ. Този вид манга има вече половинвековна история.
 
Днешната манга включва почти всичко: от книжки с вицове до [[мелодрама]], [[научна фантастика]], литературни произведения като [[роман]]и до [[пътепис]]и, и даже упътвания за учебни и [[дидактика|дидактични]] цели.
 
=== Жанрове ===
=== Списания и издателска терминология ===
=== Dōjinshi ===
== Разпространение и влияние ==
[[Манга]] и [[аниме]] продукциите стават все по-популярни по цял свят, като влиянието им става все по-осезаемо от края на 20. век и началото на 21. поради увеличената дистрибуция на манга творби за чужбина и засиления интерес на чужденци. Често като най-силно влиянието на манга произведенията е приписвано над западната цивилизация и култура, особено англоговорящата, френскоговорящата и т.н. В България мангата и аниметата като видове изкуство също придобиват широка популярност в ерата на [[Интернет]] (особено в периода след края на 20-ти век), поради която онлайн дигиталното разпространение, следене, набавяне и дискутиране на тези аспекти (културни артефакти/продукти) от японската култура става все по-лесно и общодостъпно.
 
=== Международни пазари ===
==== САЩ и Северна Америка ====
==== Европа ====
=== Съпътстваща отаку култура ===
== Локализирана манга ==
== Браншови награди, отличия и фестивали ==
== Особености ==
=== Демографско деление на аудиторията ===
Характерна черта на японските комикси е възрастовото и полово потребителско таргетиране. Японската манга се дели на следните категории, спрямо годините (възрастта) на читателите, към които са насочени списанията, в които тя се появява:
 
Освен възрастовото и полово потребителско поделение, съществува и по-малко застъпено групово-служебно-професионално такова, при което манга произведенията са специално предназначени за определени социокултурни групи (напр. определени професии).
 
=== Други характеристики ===
[[File:Manga reading direction.svg|thumb|150px|Посоката на четене на страници в една традиционна манга (поредицата от числа показва последователността на стъпките при четене).]]
За разлика от повечето комикси по света, които най-често следват европейския маниер на графично оформление на комикса, мангата се характеризира със силно застъпване на техническото майсторство и оформянето на отделните визуални елементи (вкл. вниманието към детайлите), които съставляват комикс панелите (така се наричат страниците с правоъгълни кутии, които съставляват един комикс). Сред по-популярните оразличаващи характеристики на манга произведенията най-голямо значение обикновено се поставя на следните:
* Посоката на четене на манга е отдясно-наляво и отгоре-надолу, за разлика от европейските комикси, които се четат от ляво- надясно и отгоре- надолу.
* Може да се твърди, че мангата често по-добре илюстрира душевните състояния и емоциите на персонажите от други видове комикси.
* Стила на рисунките може да варира в големи размери между различните мангака творци, които спомага за разнообразието на външния вид.
* В съвременните комикси е силно застъпена употребата на [[неологизъм|неологизми]], научно-технически термини, чуждестранни (особено английска) и японоограничена лексика. Също така [[Фантастика|фантастичните]] елементи са често силно застъпени.
 
== Вижте също ==
* [[комикс]]
* [[аниме]]
* [[Дъга (списание)]]
 
== Бележки ==
<references />
 
== Източници ==
* [https://en.wikipedia.org/wiki/Anne_Allison Allison, Anne] (2000). „Sailor Moon: Japanese superheroes for global girls“. In Craig, Timothy J. Japan Pop! Inside the World of Japanese * Popular Culture. Armonk, New York: M.E. Sharpe. ISBN 978-0-7656-0561-0.
* Arnold, Adam (2000). [http://www.animefringe.com/magazine/00.06/feature/1/index.php3 „Full Circle: The Unofficial History of MixxZine“.] Retrieved 19 December 2007.
<references />
 
== Препоръчителна литература ==
*[http://comipress.com/news/2007/03/10/1622 „Japanese Manga Market Drops Below 500 Billion Yen“.] ComiPress. 10 March 2007.
*[http://metalchroniques.fr/wp3/2007/une-introduction-a-lanimation-japonaise/ „Un poil de culture – Une introduction à l'animation japonaise“ (на френски).] 11 July 2007.
*(на италиански) Marcella Zaccagnino and Sebastiano Contrari. [http://limes.espresso.repubblica.it/wp-content/uploads/2007/10/manga-giapponeallaconquistadelmondo.pdf „Manga: il Giappone alla conquista del mondo“] ([http://www.webcitation.org/6P2CA2j7h Archive]) [https://en.wikipedia.org/wiki/Limes,_rivista_italiana_di_geopolitica Limes, rivista italiana di geopolitica.] 31/10/2007.
 
== Външни препратки ==
* [https://www.dmoz.org/Arts/Comics/Manga Manga] at [https://en.wikipedia.org/wiki/DMOZ DMOZ]
* {{икона|en}} [http://www.manga-kun.com/ Manga-kun] – Проект, свързан с манга произведения.

Навигация