Воница: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
8 байта изтрити ,  преди 5 години
м
Редакция без резюме
'''Воница''' е градче в историческа [[Акарнания]], на брега на [[Амбракийски залив|амбракийския залив]] на [[Йонийско море]].<ref>http://www.akarnania.net/vonitsa/ ΒΟΝΙΤΣΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ</ref> Местоположението му е стратегическо, понеже позволява осъществяването на контрол от юг върху входа/изхода от залива. На срещуположния край на входа/изхода на залива се намира [[Превеза]].
 
В [[античност]]та в близост до мястото на съвременния град се е намирала древногръцката [[Анактория]]. Според някои трактовки на мястото му била [[Хераклея]]. Днешният град е средновековен, дълго време владян от [[венецианци]]тевенецианците посредством укрепената крепост над него.
 
[[Етимология]]та на името му е българска. Прониква видоизменено в съвременния [[гръцки език]] ([[димотики]]) от старобългарското [[Войница]]. С последното име градчето е записано и в руския [[Енциклопедичен речник на Брокхауз и Ефрон]]. <ref>Войница, Енциклопедичен речник на Брокхауз и Ефрон, Т. 7 (13), 1892</ref> Наименованието на католическата, венецианска в миналото, епископия в градчето е [[Боница]] <ref>''Annuario Pontificio 2013'' (Libreria Editrice Vaticana 2013 ISBN 978-88-209-9070-1), "Sedi titolari", p. 851</ref>, вероятно видоизменено от българското [[Бойница]].

Навигация