Направо към съдържанието

Георги Стоев (писател): Разлика между версии

редакция без резюме
(смяна на шаблон, прерубрикиране)
Редакция без резюме
}}
 
'''Георги Стефанов Стоев''' е българскиавтор телохранителна иняколко [[писател]]творби, койтокасаещи издавабългарската книги за родната [[мафия]] от временатавремето на прехода, в които авторът твърди, че е пряк свидетел на описаните събития . По-късноЕдна заплащаот версиите за товасмъртта сму животае, сиче е убит заради публикуваните книги.
 
== Биография ==
=== Участие в силовите бригади на Поли Пантев ===
Той е част от силовите бригади на [[Поли Пантев]], заедно с Бен Търпин, Георги Пехливанов, Момчил Бенев, Георги Бенковски, както и с [[Евгени Стефанов - Женята]], с когото са в обтегнати отношения до самия край на крадеца от „[[Гео Милев (квартал)|Гео Милев]]“. Той е притежавал един от 12-те пръстени, които Поли Пантев е подарил на най-близките си хора. В първата му книга ''ВИС'' пръстенът може да се види на задната корица. Един от най-доверените силоваци на Поли Пантев, Георги Стоев става и близък на Георги Пехливанов, който след смъртта на Поли Пантев става негов наследник. Според Георги Стоев годините след убийството на Поли Пантев се извършват много убийства, които го карат да се опита да се измъкне от заобикалящата го среда. Един от снабдителите на информация за книгите на [[Христо Калчев]].
 
Всичко написано дотук е под въпрос, защото е твърдение единствено на покойния Стоев.
 
=== Свидетел срещу Маджо ===
 
Стоев е искал да свидетелства срещу един от основателите на [[СИК]] - [[Младен Михалев]] - Маджо, но разследването е спряно от най-високо ниво в прокуратурата и [[МВР]]<ref>[http://news.ibox.bg/news/id_1620862485 „Разпитват героите от романите на убития Георги Стоев“], news.ibox.bg, 08.04.2008 г.</ref>. При провеждане на операция ''Килърите'' от МВР са задържани още двама от героите в книгите на Георги Стоев. Тяхното участие е епизодично. Янко-Туци се споменава в ''Бг Кръстника 2'' като собственик на заведение в [[Самоков]], където често е засичан Бай Миле и Васко от [[Червен бряг]], познат като Васко Кеца. На пресконференция на Бойко Борисов и [[Цветан Цветанов]] те казват, че Васко Кеца е бил охранител на Бай Миле и е бил ранен пред кървавото меле, когато умира Бай Миле пред ресторанта до стадион „Славия“, но информацията не е вярна, според архивите в много агенции по това време не се съобщава това име в ранените и убитите при тази стрелба, а в книгите на Георги Стоев се разбира, че Васко от Червен бряг е ранен при бомбен взрив срещу Бай Миле една година по-рано, но прикрит от тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов.<ref>Ирена Николова, [http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=554848 „Галев искал пари, получил куршуми“], в. „Труд“, 24.07.2010 г.</ref>
 
Съществен въпрос е дали описаното от Георги Стоев се гради на негови лични впечатления, или на публикации в пресата по онова време, на градски легенди, и на клюки в криминалните среди, с които писателят е имал досег.
 
=== Смърт ===
УбийствотоТвърди се, че убийството на Георги Стоев е дело на [[мафия]]та, извършено на [[7 април]] [[2008]] г. Малко преди убийството заявява пред своя адвокат „Нещо ще се случи“, секунди по-късно е смъртоносно ранен пред хотел „[[Плиска (хотел в София)|Плиска]]“ в центъра на града, с три куршума в главата, в 12:53 [[час]]а, [[смърт|умира]] около 19:20 часа след операция в „[[Пирогов (болница)|Пирогов]]“<ref>http://bulgaria.actualno.com/news_158503.html</ref>. Запитан след убийството на Георги Стоев, главният прокурор на София [[Николай Кокинов]] заявява, че Георги Стоев никога не е искал да свидетелства, въпреки многото предавания, в които Георги Стоев многократно се е молел прокуратурата да му обърне внимание. Заподозрян за убийството е негов съученик и съратник в СИК Марио Васев (по-късно преминал в АПОЛО и БОЛКАН). С повдигнатото обвинение обаче единствените доказателства са местонахождението на GSM апарат в една и съща клетка и скоро делото е прекратено.
 
Друга версия за убийството на Стоев е, че е заради негови криминални прояви, неспоменавани в книгите му, и търкания с партньорите му.
 
== Литературни произведения ==
До средата на [[2007]] година Георги Стоев издава книги в издателска къща ''Световит''. При създаването на трите книги за [[СИК]] голяма помощ му оказват [[Славея Иванова]] и Христо Калчев. Романите му иматса предис всичкониска документаленлитературна характерстойност. Свидетелство са за епохата на прехода, и въпреки претенциите за достоверност, са по-скоро четиво, онагледяващо процеси и явления в обществото, за което авторът и читателите са се досещали.
 
Издадени книги на Георги Стоев са:
Анонимен потребител