Разлика между версии на „Истина (католически вестник)“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
(Файлът „Istina_-_Catholic_Newspaper.jpg“ е изтрит от Общомедия от потребител Jcb поради: per c:Commons:Deletion requests/Files uploaded by Isip westboro.)
Вестник „Истина“ не се продава по будките за вестници, а се разпространява само чрез абонамент. Излиза дълги години в тираж между 5 и 7 хиляди броя. Той е първата възможност сред българските католици за публична комуникация в национален мащаб<ref >[http://www.hkultura.com/db_text/2014_90.pdf Домусчиева В., 90 години от излизането на първия брой на католическия вестник Истина, Християнство и култура, брой 3 (90), 2014 г.]</ref>.
 
По време [[Втората световна война]] редакционният екип на „Истина“ e евакуиран в [[Житница (Област Пловдив)|Житница]] и [[Калояново (Област Пловдив)|Калояново]] заради [[Бомбардировки на България през Втората световна война|бомбардировките на София]]. Политическият трус, последвал след завземантое на властта от [[Отечествения фронт]] през септември 1944 г., внася неяснота в бъдещето на католическата църква. В стремежа си да се адаптира към новата реалност редакцията на вестника е преместена в [[Пловдив]]. През октомври 1944 г. е отбелязан юбилей – хилядният брой на вестника. След кратко залитане в подкрепа на новата власт, вестник „Истина“ се опитва да следва линия на аполитичност, но никога не остава безучастен в случаите, когато се засягат правата и интересите на Католическата църква<ref name=":1">Елдъров С, Католиците в България (1878 – 1989). Историческо изследване. София, 2002 г.</ref>.
 
На 15 юли 1949 г. вестник „Истина“ престава да излиза. [[Фортунат Бакалски]] e последният му редактор.

Навигация