Разлика между версии на „Персонален компютър“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
изт. ; форматиране: 6x тире, 2x заглавие-стил (ползвайки Advisor)
Етикет: липсва шаблон в раздел Източници
м (изт. ; форматиране: 6x тире, 2x заглавие-стил (ползвайки Advisor))
{{обработка|технически и граматически точно и пълно описание, с други думи — – пренаписване; препратки}}
{{без източници}}
{{обработка|технически и граматически точно и пълно описание, с други думи — пренаписване; препратки}}
 
'''Персоналният компютър''' е [[компютър]], предназначен за използване от един потребител<ref>http://www.britannica.com/technology/personal-computer</ref> (за разлика от [[Мейнфрейм компютър|многопотребителските компютри]], позволяващи работа с много потребители едновременно). Персоналните компютри могат да се използват за най-разнообразна работа като [[текстообработка]], редактиране на изображения, аудио и [[видео]], организиране на информация в [[база от данни]] и сърфиране в [[Интернет]]. На тях може да се играят [[компютърни игри]], да се слуша музика, да се гледат филми и извършват други дейности, без които е немислим днешният свят.
Този раздел описва конфигурацията на обичайния персоналния компютър наречен [[настолен компютър]]. Другите видове персонални компютри имат същата основна конфигурация, като обикновено липсват някои периферни устройства. Сглобяването на една компютърна система се нарича [[асемблиране на персонален компютър]].
 
=== Компютърни компоненти ===
{{основна|Компютърен хардуер}}
* [[Компютърна кутия]]
=== Твърд диск ===
{{основна|Твърд диск}}
Твърдият диск служи за съхраняване на всичкият софтуер, който инсталирате и записвате в компютъра, като текстове, видео, изображения и т.н. На него са записани операционната система, с която работите и управлявате компютъра (Windows, Linux и др.), както и всички програми, които използвате- – Word, Excel, Photoshop, Internet Explorer, Winamp и т.н. Когато пуснете компютъра, от него те се зареждат в оперативната памет, където изпълняват своите функции. Когато оперативната памет е недостатъчна, операционната система резервира част от мястото на твърдия диск, което да използват като виртуална RAM памет. Файлът, който се създава се казва „swap“ файл.
 
=== Оперативна памет ===
{{основна|Оперативна памет}}
Самото значение на RAM паметта е Random Access Memory, което означава, че тази памет служи за съхраняване на информация, която текущото приложение/игра/система могат да използват всеки момент. Тя се нарича така, защото приложенията постоянно записват и трият из оперативната памет някаква информация, която представлява работни файлове&nbsp;— – които са различни от файловете на твърдия диск, защото всеки път може да са различни и не са нужни за стартирането на програмата по принцип, а само за текущата сесия. Веднъж заредена в оперативната памет, информацията подлежи на непосредствен достъп във всеки един момент, защото програмата знае точно на кой адрес в оперативната памет се намира нужният и&#768; ресурс.
 
== Как работи? ==
Персоналният компютър пази всякаква важна информация за самия себе в памет с батерийно захранване (CMOS) освен това на енергонезависима памет (EPROM) е записана неговата базова входно-изходна система ([[BIOS]]). Тази система се зарежда веднага след като се стартира компютърът. След това чете първите сектори на твърдия диск (в най-общия случай), откъдето зарежда някаква [[операционна система]], която представлява [[интерфейс]] между потребителя и хардуера. Хардуерът може да е годен за автоматизирано управление на космически кораб, но докато няма програми/приложения, този хардуер остава неизползван. Програмите са тези, които използват ресурсите на компютъра. След като се зареди операционната система&nbsp;— – а тя се зарежда в малка част от оперативната памет, компютърът е готов да прави каквото потребителят му укаже.
 
В общи линии процесът е следният:
 
# мониторът показва, че системата е заредена и компютърът изчаква инструкции от потребителя
# потребителят използва входящите устройства&nbsp;— – мишка/клавиатура, за да зареди някоя игра например
# програмата, която се грижи за стартирането на играта зарежда графики, звуци и всичко необходимо в оперативната памет на компютъра
# след това започва да подава инструкции към процесора, който разпределя задачите по различните компоненти на системата
# на монитора започва например въведението на играта
# в този момент към звуковата карта се подава информация за музиката, която трябва да започне в този момент
# в същото време се очаква и реакция от потребителя&nbsp;— – прескачане на въведението, започване на играта и т.н.
# когато потребителят реши да излезе от играта, програмата която я управлява изчиства оперативната памет и спира целия процес
# компютърът отново преминава в режим на изчакване на инструкции от потребителя.
 
== Източници ==
<references />
 
[[Категория:Компютри]]

Навигация