Разлика между версии на „XX Победоносен Валериев легион“

Направо към навигацията Направо към търсенето
Премахване на неверни твърдения, които не се съдържат в посочените източници.
(Roman tile antefix.jpg)
(Премахване на неверни твърдения, които не се съдържат в посочените източници.)
[[File:Romantower.jpg|мини|Останки от каменна кула, строена от ХХ Легион, [[Честър]]]]
==Основаване==
Сформиран е през [[31 пр.н.е.]] от [[Октавиан]] след [[Битка при Акциум|битката при Акциум]]. Възможно е в него да са влезли войници от легионите на победения [[Марк Антоний]]. При образуването си легионалегионът не получава име. Прозвището ''"Valeria Victrix"'' (Валериев Победоносен) е получено или след [[Маркоманска война|маркоманската война]] през 6 г., когато легионът е командван от [[Марк Валерий Месала Месалин|Валерий Месалин]], или по-късно, през 61 г. след потушаването на въстанието на [[Боудика]] в Британия, също както [[XIV Близначен легион|Четиринадесети легион]] приема почетното прозвище ''"Martia Victrix"'' (Марсов Победоносен).
 
Съществуват три теории при тълкуването на [[когномен]]а на легиона:
* Директен превод от латински "Смел и победоносен"
* Латинската дума ''"Valeria"'' обозначава черен орел, изобразен на [[щандарт]]ите на легионите. В такъв случай ''"Valeria Victrix"'' — "Победоносен черен орел".
* Латинската дума ''"Valeria"'' може да се интерпретира и като "черен". В такъв случай това може да е превод на латински език на сабинския [[когномен]] на император [[Тиберий]] — Тиберий Клавдий Нерон ({{Lang-la|Tiberius Claudius Nero}}; "Nero" — "черен"). Така пълното наименование на легиона може да се преведе като "Победоносния легион на Нерон".
 
По различен начин се разчита и времето през което легиона е получил този титул, който после е станал и негово име. Ако се приемат за верни първата и последната теория, но титула е получен след [[Маркоманска война|маркоманската война]] [[6]] г., когато легиона е действал под командването на Тиберий. Ако обаче приемем за вярна втората теория, то по всяка вероятност, легиона е отличен с този титул през 61 г. след потушаването на въстанието на [[Тиберий]], по аналогия с [[XIV Близначен легион|Четиринадесети легион]] (за сравнение XIIII Gemina приема титула ''"Martia Victrix"'', и така по аналогия и ''"Valeria Victrix"'').
 
==Боен път==
Анонимен потребител

Навигация