Хакер: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Етикети: Редакция чрез мобилно устройство Редакция чрез мобилно приложение
Ред 1: Ред 1:
{{други значения|човека|филма от 1995 г.|Хакери (филм)|филма от 2015 г.|Хакер (филм)}}
{{други значения|човека|филма от 1995 г.|Хакери (филм)|филма от 2015 г.|Хакер (филм)}} Свилен Митов
Кибер Брестмник


Под '''хакер''' обикновено се разбира някой, който разбива определена компютърна система най-често с цел облага – независимо дали това е придобиването на информация, данни, присвояване на данни, създаване на неоторизирани / непозволени или изискани от поддържащите системата специалисти промени в системата, които често водят до нейния срив, недобра функционалност и т.н.
Под '''хакер''' обикновено се разбира някой, който разбива определена компютърна система най-често с цел облага – независимо дали това е придобиването на информация, данни, присвояване на данни, създаване на неоторизирани / непозволени или изискани от поддържащите системата специалисти промени в системата, които често водят до нейния срив, недобра функционалност и т.н.

Версия от 16:07, 15 декември 2017

Тази статия е за човека. За филма от 1995 г. вижте Хакери (филм). За филма от 2015 г. вижте Хакер (филм).

Свилен Митов

Кибер Брестмник

Под хакер обикновено се разбира някой, който разбива определена компютърна система най-често с цел облага – независимо дали това е придобиването на информация, данни, присвояване на данни, създаване на неоторизирани / непозволени или изискани от поддържащите системата специалисти промени в системата, които често водят до нейния срив, недобра функционалност и т.н.

Варианти на употреба

В действителност в сферата на компютърната техника, терминът „хакер“ има няколко основни значения.

  • в ежедневния език, понятието се използва широко за назоваване на някой, който прониква в чужди компютърни системи чрез интернет, което обикновено е незаконно и с това той извършва престъпление.
  • в жаргона на компютърните специалисти под „хакер“ се обозначава компютърен ентусиаст, който има големи познания в областта на компютрите и богат опит в програмирането, но не е задължително да злоупотребява със своите умения.
  • с проникване в компютърни системи, което наподобява действията на хакерите и цели да открие пропуски в сигурността им, се занимават и специалистите по компютърна сигурност.

Терминът е обект на дългогодишни дискусии, целящи да дадат подходящо определение на думата „хакер“. Компютърни програмисти твърдят, че някой който прониква с криминални цели в чужди компютри е по-добре да бъде наречен кракер (от англ. crack-чупя), а не хакер, и че масовите медии не правят разлика между компютърните престъпници Black Hats (кракери) и експерти по компютърна сигурност White Hats . Доста компютърни експерти твърдят, че те също заслужават титлата хакер, и че само злонамерените трябва да се наричат кракери. [1] Например Агенцията за национална сигурност на САЩ има цял отдел с хакери, които следят компютърните мрежи на компании и администрации по цял свят[2]

Въпреки това, днес основната употреба на думата и негативния смисъл, който се влага в нея, се дължи на средствата за масово осведомяване, които от 1980 г. насам, наричат компютърните престъпници „хакери“. [3]

Тук трябва да се спомене и още една разновидност на компютърен „престъпник“ – Script Kiddie (скрипт-киди). Думата е пренебрежително название на човек, който извършва атаки над компютри с помощта на програми, написани от други, и с много малко познания за начина им на работа. Това е един много разпространен вид компютърен „вандал“, който също бива наричан погрешно „хакер“ от медиите.

Видове хакери

White Hat

Black Hat

  • Black Hat наричан още кракер, е компютърен престъпник, прониква незаконно в компютри, нарушава компютърната сигурност без разрешение и извършва вандализъм, измами с кредитни карти, кражба на лични данни, пиратство, или други видове на незаконна дейност.

Grey Hat

  • Grey Hat е хакер, който не е злонамерен, но може да хакне уебсайт напр. само за да покаже на администратора, че защитата е слаба и има дупки в сигурността. Този тип хакери не преследват печалба или материални облаги чрез дейността си.

Elite Hacker

  • Elite Hacker. Това е социален статус в хакерското общество, като елитните обозначават тези с най-сериозни умения, истински експерти, разполагат с актуална информация, като последни експлойти (zero-day exploits), държат да бъдат признати заради своите умения и да доминират над останалите групи. Понякога означават себе си цифрено като 1337 (виж лийт), те използват лийт, за да избегнат индексирания от търсачките.[4]

Script Kiddie

  • Script Kiddie (скрипт киди). Представителите на тази група не са експерти или програмисти. Те проникват в компютри използвайки програми и експлойти написани от напреднали хакери. Поради липса на задълбочени знания, уменията им стигат до обезобразяване на уеб-страници или DoS-атаки. Не се радват на голям авторитет сред останалите хакери.

Neophyte

  • Neophyte, noob, newbie (новобранец). Това са „прохождащите“ хакери. Могат да бъдат много мотивирани, четейки специфична компютърна литература, обикновено туториали, напътствия, информация от интернет, но нямат опит в хакването.

Blue Hat

  • Blue Hat. Специалисти, които тестват компютърни системи и програми за бъгове, търсейки дупки в сигурността, които могат да бъдат оправени. Майкрософт също използват този термин за свои конференции относно сигурността. [5]

Хактивист

Източници

  1. hackers in defense against journalistic misuse of hacker http://catb.org
  2. NSA инфектирала 50 000 мрежи с малуер, technews.bg // Посетен на 25 ноември 2013.
  3. Ethics and Technology: Controversies, Questions, and Strategies for Ethical Computing http://books.google.com/
  4. What is an Elite Hacker?
  5. BlueHat Security Briefings microsoft.com