Разлика между версии на „Договор от Троа (1420)“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
форматиране, вътр. препратки; форматиране: 3x тире-числа, 2x тире, 3 интервала, нов ред (ползвайки Advisor)
(→‎Съдържание и форма: ъглови кавички -> български кавички редактирано с AWB)
м (форматиране, вътр. препратки; форматиране: 3x тире-числа, 2x тире, 3 интервала, нов ред (ползвайки Advisor))
'''Договор от Троа''' е договор, сключен между [[Франция]] и [[Англия]] в периода на [[Стогодишната война]] на [[21 май]] [[1420]] година във френския град [[Троа]]. Той е следствие от [[битка при Азенкур|битката при Азенкур]], където побеждават англичаните, и гласи, че [[Хенри V]], крал на Англия, се обявява за наследник на [[Шарл VI]]|Шарл VI Безумния]], крал на Франция, като се заобикаля законния наследник – - дофина[[дофин]]а (бъдещия [[Шарл VII (Франция)|Шарл VII)]], което фактически означава присъединение на Франция към Англия. ТрадиционоТрадиционно пишат, че чрез този договор дофинът се обявява за незаконнороден, но в членовете на договора това не се упоменава изрично.
 
== Съдържание и форма ==
Самият договор е във формата на [[указ]], изходящ от френския крал Шарл VІ. Договорът е написан на [[Латински език|латински]], състои се от преамбул[[преамбюл]], 31 статии, текст на клетва и заключение. Логически той се дели на две части: до и след текста на клетвата. В първата част се съдържат членове, които от позицията на това време, вероятно, са се считали за най-важни: това са общи положения, определящи статута на кралството, и частни положения, засягащи интересите на монархическите особи. Клетвата се явява своеобразен край, в който се обобщават идеите на първите 13 члена.
* Английският крал Хенри V се жени за принцеса [[Катрин Валоа]]. На нея и се предоставя зестра  бившите земи на покойната кралица [[Бланш д’Еврьо|Бланш Наварска]], съпруга на [[Филип VI]] (пункт № 1№1).
* Хенри V се задължава да почита Шарл VI и [[Изабела Баварска]] като баща и майка съгласно тяхното високо положение (пунктове №2 2-5).
* Той оставя на Шарл VI неговата корона и пожизнено право да ползва доходите на кралството.
* След смъртта на краля, френските „корона и кралство Франция остават и ще бъдат на сина ни Хенри и наследник наш в бъдеще“ и неговите наследници (бъдещи синове на френската принцеса) (пункт № 6№6).
* Специален член определя, английският крал да преведе в подчинение градовете и провинциите, съхранили вярност „самозванеца“ дофин (№ 12№12).
** Френските принцове, дворяни, коммуни и прости граждани приемат клетва към Хенри V като [[регент]] и се заклеват след смъртта на [[Шарл VI]] да признаят Хенри зааV за законен крал на Франция (№ 13№13).
** [[Херцогство Нормандия]] преминава до смъртта Шарл VI в пряко владение на Англия, като другите земи, които е превзел или ще превземе Хенри V, ще се считат част от френските територии (№ 14№14)
** [[Филип Добрия]] и неговите васали[[васал]]и съхраняват своите феоди[[феод]]и във всички части на Франция, в това число и в Нормандия. Чл. 27 пряко предписва на Хенри V да встъпи в съюз с херцога на [[Бургундия]] (№ 15). (Подобна формулировка даже позволява на К.Фьолер да каже, че двуединната монархия е била замислена като англо-бургундско управление).
 
 
 
== Източници ==
* В. А. Земляницин Труасский договор как юридическая основа двуединой англо-французской монархии XV века
* Curry, Anne (2008) Two kingdoms, one king: the Treaty of Troyes (1420) and the creation of a double monarchy of England and France. In, Richardson, Glenn (ed.) 'The Contending Kingdoms': France and England 1420—17001420 – 1700. Aldershot, UK, Ashgate, 23- – 42.
 
[[Категория:Стогодишна война]]

Навигация