Бланш д’Еврьо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Бланш д’Еврьо
Blanche de Navarre
кралица на Франция
Родена
1331 г.
Починала
5 октомври 1398 г. (67 г.)
ПогребанаБазилика „Сен Дени“, Сен Дени, Франция

Религияхристиянство
Управление
Период29 януари22 август 1350
ПредшественикЖана Бургундска
НаследникЖана Овернска
Герб
Семейство
МайкаЖана II Наварска
Братя/сестриКарл II Наварски
СъпругФилип VI (27 януари 1350 – 30 август 1350)
Бланш д’Еврьо в Общомедия

Бланш Наварска (ок. 1331 – 5 октомври 1398, Нофл-Сен-Мартен) е кралица на Франция, втора съпруга на крал Филип VI.

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Дъщеря на Филип III д’Еврьо (1306 – 1343), граф Еврьо и Лонгвил, крал на Навара и пер на Франция, и Жана II Наварска, дъщеря на Луи Х и Маргьорит Бургундска. Сестра е на крал Карл II Злия.

Кралица на Франция[редактиране | редактиране на кода]

Изображение на Бланш в Сен Дени

Първоначално се предполага, че Бланш ще стане съпруга на Педро, син на краля на Кастилия и Леон,[1] или Хуан Арагонски, херцог на Жирона.[2]

Когато умира жената на херцога на Нормандия Жан II Добрия, Бона Люксембургска, в Наварския двор е решено да дадат Бланш на наследника на френския престол. Когато Бланш идва в Париж, за нея решава да се ожени също скоро овдовелият крал на Филип VI. Затова жена на Жан става наследницата на Графство Булон и Оверн, Жана Овернска.

На 29 януари 1350 г. в Бри-Конт-Робер се провежда сватбата на крал Филип VI и Бланш Наварска. Този брак предизвиква недоволство сред дворяните на кралството и става причина за отдалечаване на сина от краля.[3] Скоро, на 19 януари, в Нантер е сватбата на Жан и Жана Овернска.

Бракът на Бланш се оказва кратък. На 22 август 1350 г. крал Филип умира. Овдовялата кралица е бременна и през май 1351 г. ражда дъщеря, наречена от нея Жана († 16 септември 1371).

Следващи години[редактиране | редактиране на кода]

През 1354 г. Бланш се опитва да помири новия крал Жан II и своя брат Карл Злия, крал на Навара. Тя се отказва от нов брак с краля на Кастилия, Педро Жестокия.

Последните години от живота прекарва в Нофъл-Сен-Мартен в Жизорае и при френския кралски двор се появява много рядко. Бланш Наварска умира на 5 октомври 1398 година и е погребана в базиликата Сен Дени.


Надгробна статуя на Бланш

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. По данным Герда Треффера, см. „Die französischen Königinnen“.
  2. Lexikon des Mittelalters
  3. (2008). The Perfect King The Life of Edward III, Father of the English Nation. Vintage. pp. 276.
  • Detlev Schwennicke: Europäische Stammtafeln, Band II
  • Gerd Treffer: Die französischen Königinnen, Regensburg, 1996, ISBN 3-7917-1530-5
  • Jean Favier: Dictionnaire de la France médiévale, Paris, 1993, Fayard, ISBN 2-213-03139-8
  • Christian Bouyer: Dictionnaire des reines de France, Paris, 1992, Librairie Académique Perrin, ISBN 2-262-00789-6


  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Бланка Наваррская (Королева Франции)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​