Разлика между версии на „Джаз рок“

Направо към навигацията Направо към търсенето
23 байта изтрити ,  преди 3 години
м
мкор
м (мкор)
}}
 
'''Джаз-рокът''' е понятие, което се употребява от края на [[60-те]] и през [[70-те]] години на [[XX век]] за определяне на [[музика]], която съчетава елементи на [[рок]] и [[джаз]]. При комбинирането им няма закономерност и най-често съчетаването е механично. Понякога начинът, по който са подредени двете основни понятия (джаз-рок или рок-джаз), е белег за преобладаващите елементи.
 
Джаз-рокът се появява в период, когато джазът има нужда от повече популярност, а [[рок музика]]та от обогатяване на изразните средства. Най-типична черта, която съчетаваза джаз-рока е съчетанието на звучността на духовите инструменти (предимно медни) с електронната звучност на [[рок музика]]та. Аранжиментите са опростени, но ефектни. Пулсацията е равномерна, като основна метрична единица е осмината или шестнадесетината нота, за разлика от традиционнияттрадиционния рок, където основната метрична единица е четвъртината.
 
Това стимулира появата на редица барабанисти-виртуози като: [[Били Кобъм]], [[Лени Уайт]], [[Стив Гад]], [[Алфонс Музон]], [[Харви Мейсън]]. С развитието на джаз-рокътрока популярни стават и китаристи като: [[Джон Маклафлин]], [[Ал Ди Меола]], [[Лари Кориел]], [[Карлос Сантана]], [[Джеф Бек]].
 
Първата джаз-рок група се появява през 1967 г. в [[САЩ]] [[Blood Sweat and Tears]]. Последват я Chicago, [[Tower of Power]], [[The Breaker Brothers]] и други.

Навигация