Разлика между версии на „Кашкавал“

Направо към навигацията Направо към търсенето
== Видове кашкавал ==
Съгласно [[Български институт за стандартизация|БДС]] кашкавалът, произвеждан от овче мляко, се нарича „Балкан“, този от краве е „Витоша“, а кашкавалът, смес от двете млека, се нарича „Преслав“.
* '''кашкавал „Балкан“'''. Твърдо сирене, произвеждано от овче мляко, добивано от планинските райони със специфичен вкус и аромат. Богат на хранителни вещества и с високо съдържанвие на млечна мазнина, белтък и минерали, кашкавал „Балкан” превъзхожда по калоричност кашкавала, произведен от краве мляко. Съдържание на сухо вещество - не по-малко от 58.0 %, на мазнини в сухото вещество - не по-малко от 50.0 %. Цвят - бял до светло жълт; структура - умерено твърда; вкус - приятно млечнокисел.
калоричност* кашкавала'''кашкавал „Витоша“'''. Твърдо сирене, произведенпроизвеждано от пълномаслено краве пастьоризирано мляко. Притежава приятен млечнокисел вкус и аромат. С богатото съдържание на хранителни вещества, лесноусвоима храна за всички възрастови групи. Консумира се като предястие, съставка на блюда с други видове сирена или в комбинация с месни продукти за приготвяне на сандвичи и пици. Съдържание на сухо вещество - не по-малко от 58.0 %, на мазнини в сухото вещество - не по-малко от 5045.0 %. Цвят - бял до светло жълт; структура - умерено твърдаеластична; вкус - приятно млечнокисел.
* '''кашкавал „Преслав“'''. Твърдо сирене, произвеждано от сурово краве мляко и сурово овче мляко. Получен от термизиране на двете млека с добавка на закваска от млечнокисели микроорганизми, чрез подсирване с мая за сирене, с необходимата обработка и преминал цялостния процес на зреене, предназначен за консумация. Кашкавалът има светло жълт цвят, твърда хомогенна структура, ниско съдържание на сол и вода, трайност и изключителен вкус. Съчетанието на двете млека го правят невероятно вкусен и подходящ за директна консумация.
* кашкавал „Витоша“. Твърдо сирене, произвеждано от пълномаслено краве пастьоризирано мляко. Притежава приятен млечнокисел вкус и аромат. С богатото съдържание на хранителни вещества, лесноусвоима храна за всички възрастови групи. Консумира се като предястие, съставка на блюда с други видове сирена или в комбинация с месни продукти за приготвяне на сандвичи и пици. Съдържание на сухо вещество - не по-малко от 58.0 %, на мазнини в сухото вещество - не по-малко от 45.0 %. Цвят - бял до светло жълт; структура - умерено еластична; вкус - приятно млечнокисел.
* кашкавал „Преслав“. Твърдо сирене, произвеждано от сурово краве мляко и сурово овче мляко. Получен от термизиране на двете млека с добавка на закваска от млечнокисели микроорганизми, чрез подсирване с мая за сирене, с необходимата обработка и преминал цялостния процес на зреене, предназначен за консумация. Кашкавалът има светло жълт цвят, твърда хомогенна структура, ниско съдържание на сол и вода, трайност и изключителен вкус. Съчетанието на двете млека го правят невероятно вкусен и подходящ за директна консумация.
 
== Различия с други млечни продукти ==

Навигация