Соломон Бандаранайке: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
Редакция без резюме
Редакция без резюме
}}
 
'''Соломон Уест Риджуей Диас Бандаранайке''' ({{lang-en|Solomon West Ridgeway Dias Bandaranaike}}; {{lang-si|සොලමන් වෙස්ට් රිජ්වේ ඩයස් බණ්ඩාරනායක}}; {{lang-ta|சாலமன் வெஸ்ட் ரிட்ஜ்வே டயஸ் பண்டாரநாயக்கா}}; [[8 януари]] [[1899]] - – [[26 септември]] [[1959]]) е политик от [[Цейлон]] (днес [[Шри Ланка]]). Той е [[министър-председател]] на страната от [[1956]] до убийството му през [[1959]] г. Бил е министър: на външните работи, на отбраната, на здравеопазването.
 
Роден е в семейство на етнически [[сингалисинхали]], изповядващи [[Англиканство|англиканското]] християнство. Наименуван е на Уест Риджуей - – тогавашния губернатор на [[Британски Цейлон]], който му става [[кръстник]]. По образование е юрист, завършил е [[Оксфордския университет]]. Работи в колониалната администрация на Британски Цейлон.
 
С политическа дейност се занимава от 1925 г., като за тази цел приема [[будизма]]. Избран е в Общинския съвет на [[Коломбо]]. Член е на законодателния Държавен съвет на Цейлон (1931- – 1947). Основава сингалскатасинхалската партия ''Sinhala Maha Sabha'' (1934). Подкрепя (1946) Обединената национална партия (ОНП) и заема министерски постове от 1947 до 1951 г. Извежда своята фракция ''Sinhala Maha Sabha'' от ОНП, основава Партията на свободата на Шри Ланка и е избран като неин представител в парламента (1951). Печели голяма изборна победа начело на четворна коалиция и става министър-председател през 1956 г.
 
Като премиер води политика на [[Движение на необвързаните държави|необвързаност]] с противостоящите блокове на СССР и САЩ и на сътрудничество с всички страни. Във вътрешната политика е воден от будистко-сингалскисинхалски национализъм, като лишава английския и тамилския езици от статута на държавни. Скоро се съгласява на компромис и разрешава на [[тамили]]те да използват своя език в сферата на бизнеса. Това предизвиква гнева на етнически сингалисинхали. На 25 септември 1959 година будистскиятбудисткият монах Талдуве Сомарама тежко ранява с револвер 60-годишния премиер. На следващия ден Соломон Бандаранайке умира от раните си.
 
След смъртта му неговата съпруга [[Сиримаво Бандаранайке]] и оглавява правителството следващата 1960 година. Тяхната дъщеря [[Чандрика Кумаратунга]] (1945) е министър-председател и президент на Шри Ланка. Синът им [[Анура Бандаранайке]] (1949- – 2008) е министър на външните работи, на образованието, на туризма, на здравеопазването и говорител на правителството. Имат и дъщеря Сунехра (1943).
 
== Външни препратки ==

Навигация