Разлика между версии на „Медресе“

Направо към навигацията Направо към търсенето
2 байта изтрити ,  преди 2 години
м
fixlink; козметични промени
м (fixlink; козметични промени)
 
== Мадраса (училище изобщо) ==
'''Мадраса''' е арабска дума (буквално: „място, където се учи“; производна от глагола „''درس''“ [дараса] – „уча“), произнасяна на турски език като '''медресе''', означава на тези езици изобщо училище – от начално до висше, светско или религиозно (независимо от религията)<ref>{{Cite news|url=https://www.thoughtco.com/glossary-madrassa-or-madrasa-2352961|title=Alternate Spellings of Madrassa|work=ThoughtCo|access-dateaccessdate=2017-05-30}}</ref>. В този смисъл, под влияние на исляма (възникнал на арабски), се използва и в други мюсюлмански страни.
 
На арабски има отделна дума за университет – „джа́миа“ (''جامعة‎'' – общност) или разширено „мадраса джамиа“ (''مدرسة جامعة‎'').
 
=== Архитектура ===
Като вид архитектурна сграда ислямските медресета се появяват за първи път в най-източните тогава мюсюлмански страни през X – XII век (медресето „Фарджек“ в [[Бухара]] от X век, незапазено; „Низамие“ в Харгирда, [[Иран]] от XII век). През XII – XIII век медресета започват да се строят и в [[Близкия изток]] (медресетата „Ан-Нурия ал-Кубра“ в [[Дамаск]] от XII век, „Мустансирия“ в [[Багдад]] от XIII век), както и от XIII – XIV век в [[Северна Африка]] (медресетата „Сафарин“ във [[Фес]] от XIII век и „Хасана“ в [[Кайро]] от XIV век).
 
Обикновено сградите на медресетата представляват едно- или двуетажно здание и включва разположени около правоъгълен двор [[джамия]] и аудитория (учебно помещение). Въпреки общата типология на медресетата те се различават в отделните ислямски страни по планировка и конструкция. В [[Средна Азия]] джамията и аудиторията са разположени в корпуса на сградата, а от двете страни има портал (намиращ се на главната фасада), в [[Сирия]] и [[Египет]] те заемат откритото пространство в двора. В [[Мала Азия]] дворът на медресето обикновено е покрит от голям купол. В Азия вместо купол има сводове и колонади, а в Северна Африка – заострени кирпичени покриви.

Навигация