Разлика между версии на „Мария Каварджикова“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
 
От 1978 до 1986 г. е актриса в [[Драматичен театър „Боян Дановски“]], [[Перник]]. От 1986 до 1990 г. е в [[Нов драматичен театър „Сълза и смях“|Сълза и смях]]. От 1991 г. работи в [[Народен театър „Иван Вазов“]]. Играе и в постановки на [[Театър 199]].
[[Файл:Steps-MARIA KAVARDZHIKOVA-t199.jpg|мини|Стената на славата пред [[Театър 199]] - пано с отпечатъци, послание и шарж на Мария Каварджикова.]]
Сред най-значимите ѝ роли са: Естър Франц в „Цената“ от Артър Милър, Васа във „Васа Железнова 1910“ от Максим Горки, Елмира в „Тартюф“ от Молиер, Алис Мор в „Човек за всички времена“ от Робърт Болт, Констънс Тъкърмън в „Есенна градина“ от Лилиан Хелман, Аркадина в „Чайка“ от Чехов, Василиса Карповна в „На дъното“ по Максим Горки и др. Изиграла е над 50 роли в театъра и още толкова в киното. Текстът за моноспектакъла „Флобер“ е написан от Елин Рахнев специално за нея. Два пъти я отличават с театралната награда „Аскеер“ – за изпълненията ѝ в „Спускане от връх Морган“ и „Бившата мис на малкия град“.
 
457

редакции

Навигация