Споразумение Сайкс-Пико

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Карта на разпределението на зоните на влияние в Близкия изток (плодороден полумесец) между Франция и Великобритания

Договорът Сайкс-Пико от 1916 г. е тайно споразумение между Великобритания и Франция за разделяне на зони на влияние между 2-те страни на арабските владения на Османската империя след края на Първата световна война чрез анексии и др.

Потвърдено е от Русия и Италия в Антантата след отстъпки в тяхна полза. След края на Световната война е реализирано с малки промени в полза на Англия и без руско участие (поради избухналите революции през 1917 г. в страната и сключването на Брест-Литовския мирен договор) посредством договора от Сан-Ремо от 1920 г.

Споразумението е изготвено още през ноември 1915 г. (непосредствено след влизането във войната на Царство България на страната на Централните сили) от френския дипломат Франсоа Жорж-Пико (на френски: François Georges-Picot) и англичанина Марк Сайкс (на английски: Mark Sykes), откъдето носи ѝ името си.

Съгласно споразумението Великобритания получава територията на днешна Йордания, Ирак, и района около Хайфа в Палестина. Франция получава Югоизточна Турция, Северен Ирак, Сирия и Ливан. Всяка държава е имала правото сама да определи вътрешнодържавните граници в своята зона на влияние.

Споразумението е в основата на съвременния конфликт на Запада с Арабския свят поради измамните обещания, дадени от Антантата по времето на Първата световна война за създаването на независима арабска национална държава. По силата на тайното споразумение това е било невъзможно, но въпреки това западните съюзници насърчили арабите да се противопоставят на османската власт в Близкия изток. [1]

Според Томас Лоурънс, идеята за създаване на национална арабска държава на арабската територия на Османската империя под името Велика Сирия, възниква именно в резултат от подръжката на британската армия на арабите в противопоставянето им на Османската империя.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Lawrence of Arabia: The Battle for the Arab World. Director James Hawes. PBS Home Video, 21 октомври 2003. Interview with Kamal Abu Jaber, former Foreign Minister of Jordan

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]