Дискусии върху противоречията в психоанализата между М. Клайн и А. Фройд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Спорни дискусии)
Направо към навигацията Направо към търсенето

Дискусии върху противоречията са серия от продължителни научни срещи на Британското психоаналитично общество, които се провеждат между октомври 1942 и февруари 1944 г. Те се състоят между Виенската школа и психоаналитиците, подкрепящи Мелани Клайн. Дискусиите водят до разделяне на обществото на три, съответно на клайнианци, фройдисти и средна група или независима група.

В тези сесии различията между „класическите“ фройдистки аналитици и новата клайнианска теория се обсъждат с голяма страст. Фройдистката страна е представяна от Ана Фройд, която се съпротивлява спрямо ревизията на теория и метода, предложена от Клайн, чиято ревизия идва от работата и като аналитик на малки деца.

Групата на Клайн включва Сюзън Съдърланд, Джоан Ривиер, Паула Хайман и Роджър Мъни-Кърл. Групата на Ана Фройд включва Кейт Фрийдлендър, Илзе Хелман и Вили Хофер. Средната група, която се опитва да окаже въздържаща сила включва Ела Шарп, Джеймс Стрейчи, Силвия Пейн, Доналд Уиникът, Уилям Гилеспи, Марджъри Брирли и по-късно Майкъл Балинт[1].

Решението, което се взема накрая е повече политическо, отколкото теоретично и с „джентълменско споразумение“ двете страни се съгласяват да не се опитват да вземат контрола над обществото. Съгласието е в сила и до днес като фройдистките и клайнински подходи съществуват рамо до рамо в институцията и се намират в различни отдели за обучение.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Rycroft, C.: 'A Critical Dictionary of Psychoanalysis' (Penguin, 2nd Ed, 1995)
  • King, P.H.M. and Steiner, R.: The Freud/Klein Controversies in the British Psycho-Analytical Society, 1941—5 (London, 1990)