Вили Хофер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Вили Хофер
Willi Hoffer
австрийски психоаналитик
Роден
Починал

Националност Флаг на Австрия Австрия
Образование Виенски университет
Научна дейност
Област Психология
Образование Виенски университет
Учил при Херман Нунберг
Работил в Виенско психоаналитично общество

Вили Хофер (на немски: Willi Hoffer) е австрийски психоаналитик.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 12 септември 1897 година в Лудиц, Австро-Унгария, в семейството на еврейски бизнесмен. След Първата световна война Хофер учи психология и биология във Виенския университет. През 1919 г. работи със Зигфрид Бернфелд в детски дом в Баумгартен. Неговите интереси в образованието и социалните реформи го водят до активен контакт и сътрудничество с групата психоаналитици, които се събират около Фройд и той преминава обучителна анализа под ръководството на Херман Нунберг през 1921 – 1922 г.

През 1922 г. получава степента си с дисертация на тема „За научните основи на педагогиката“ (Uber die wissenschaftlichen Grundfagen der Padagogik). От 1921 – 1924 година е асистент в Еврейския център за изследвания на юношеството и образованието във Виена. След това завършва медицинското си обучение и през 1929 г. получава медицинската си степен от Виенския университет. От 1925 до 1938 г. е инструктор в обучителен курс за педагози, извършван от Виенското психоаналитично общество, а също така в продължение на десет години (1949 – 1960) е редактор на списанието на Международната психоаналитична асоциация.

Женен е за друга психоаналитичка Хедвиг Хофер. През 1938 г. той и жена му заминават за Великобритания и стават членове на Британското психоаналитично общество. След Втората световна война той е един от публикуващите списанието „Психоаналитично изследване на детето“. Между 1959 и 1962 г. Хофер става президент на Британското психоаналитично общество.

Умира на 25 октомври 1967 година в Лондон на 70-годишна възраст.

Източници[редактиране | редактиране на кода]