Илзе Хелман

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Илзе Хеман
Ilse Hellman Noach
австрийски психоаналитик
Родена
Починала

Националност  Австрия
Научна дейност
Област Психология
Учила при Шарлоте Бюлер

Илзе Хелман Ноах (на немски: Ilse Hellman Noach) е австрийски психоаналитик.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е на 28 септември 1908 година във Виена, Австро-Унгария, в семейството на Паул и Ирене Хелман. Още от рано Хелман е запленена от децата и специализира младежка престъпност. Започва работа в дом за деца, чийто родители не могат да се грижат за тях близо до Париж. След това заминава за Виена, където учи при Шарлоте Бюлер детско развитие. Впоследствие Бюлер е поканена в Лондон да изнася лекции и тя кани през 1937 г. Хелман да дойде при нея, за да изучават умствено изостанали деца. Във Виена Хелман се запознава със Сюзън Съдърланд и става нейна близка приятелка.

Когато избухва Втората световна война Бюлер заминава за САЩ. Хелман е наета да обслужва евакуираните деца от Лондон. Те страдат от различни проблеми като смущения в съня, хранителни разстройства. Хелман получава покана през 1942 г. от Ана Фройд да се присъедини към медицинските сестри. Тогава Хелман участва в Спорните дискусии в Британското психоаналитично общество, където застава на страната на Фройд.

Докато работи като сестра се обучава и по психоанализа. Въпреки породилите се спорове тя никога не си разваля приятелството с Мелани Клайн, Доналд Уиникът и други. По-късно се присъединява към курсовете на Ана Фройд и Дороти Бърлингам в клиниката Хампстед. Омъжва се за историка на изкуството Арнолд Ноах, който умира през 1976 г.

Илзе Ноах умира на 3 декември 1998 година в Лондон на 90-годишна възраст.

Източници[редактиране | редактиране на кода]