Сребърните гривни

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Сребърните гривни
„Сребърните гривни“ през 1965 г.
„Сребърните гривни“ през 1965 г.
Информация
ОтБългария
Стилбийт, рок, фолк рок
Активностот 1962 г.
Музикален издателБалкантон
ЧленовеВалентин Стефанов
Александър Петрунов
Бивши членовеЦветан Йорданов
Панайот Михайлов
Трошан Владовски
Жорж-Ян Банов
Христо Пачев
Георги Станков
Хаик Гарабедян
Георги Манчев
Крум Калъчев
Петър Славов
Симеон Щерев

,,Сребърните гривни" е една от първите рок-групи в България.

История[редактиране | редактиране на кода]

Сформирана е в София от Валентин Стефанов („Вальо Гривната“) и Александър Петрунов („Сашо Гривната“). От септември 1962 г. те свирят с различни китаристи и барабанисти под имена на групата като „Little Shadows“ и „The Fire Boys“ („Огнените момчета“). През септември 1965 г. групата получава името „Сребърните гривни“. Тогава тя е в състав:

Първите пиеси са кавъри на The Shadows, The Kinks и др., като в тях се включва и Борис Гуджунов. Впоследствие групата изпълнява обработки на български народни песни, с които постига успех в България и чужбина. По това време с тях пее и Георги Минчев. Известни песни на „Сребърните гривни“ са „Вечеряй, Радо“, „Пустоно лудо и младо“, „Ела се вие, превива“, „Сватба се вдига, майно льо“ (музика Ангел Заберски, за фестивала „Златният Орфей“), „Зарезан“, „Проксима“.

През 2011 г. основателите на групата Валентин Стефанов и Александър Петрунов я възраждат, като започват съвместни записи от разстояние, които поместват в „You Tube“.

Любопитна подоробност е, че макар и съставът да е записвал песни, те са издавани от „Балкантон“ само в сборни плочи с други изпълнители. „Сребърните гривни“ нямат самостоятелен студиен албум, с изключение на една малка плоча – „Сребърните гривни и Георги Минчев“ – изд. Балкантон, кат. № ВТК 2900, с две народни песни („Пустоно лудо и младо“ и „Дай си, Въсе, ръчицата“ – двете в обр. на Г. Станков), като солист е Георги Минчев.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]