Становец

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Становец
Общи данни
Население 22 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 9,865 km²
Надм. височина 424 m
Пощ. код 9952
Тел. код 05347
МПС код Н
ЕКАТТЕ 68802
Администрация
Държава България
Област Шумен
Община
   - кмет
Хитрино
Нуридин Исмаил
(ДПС)

Становец е село в Североизточна България. То се намира в община Хитрино, област Шумен.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Становец се намира на около 30 km на север от областния център град Шумен.

История[редактиране | редактиране на кода]

Селото е чисто българско и с това се отличава от многото други села в Лудогорието или т. нар. Делиорман. Има две махали: горна и долна или по-скоро едната е на по-високото, а другата е по в ниското. В Долната махала е и класическата чешма с хубава изворна вода, а в центъра на селото и на най-възвишеното място се намира църквата „Свето Вознесение Господне“, строена с пожертвования на селяните през 1932 или 1938 година. Строена е вероятно върху стара черква. Църквата е много красива, от дялани камъни. Свещеник на селото е прот. Андрей Стефанов от гр. Нови пазар. Има паметни плочи на много хора от селото, загинали във войните (през годините 1912 – 1913). Селото се състои от около 30 къщи, като само няколко се намират във вътрешността, останалите са обградени от поля или гори.

Също така в близост до селото се намира местността (пирлица), с чешма датираща от римско време, също така до тази чешма е имало и римско селище, чийто останки могат да се видят. На 2 km от селото е имало водна мелница, каменните колела все още стоят.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Близо до село Становец минава черен път, по който са минавали римляните. Църквата "Св. Вознесение Господне" се намира в центъра на с. Становец, в неговата най-висока част.

Храмът е изграден върху основите на по-стара църква в самия край на XIX в. (1899 г.), но носи всички белези на възрожденската църковна архитектура. По план църквата е еднокорабна, едноапсидна с полуцилиндрично сводесто покритие. Главнят вход е от запад, пред който има дървен открит навес, като в северната му част е обособено малко помещение. На южната стена има втори вход. Масивният градеж на храма е от идеално обработени каменни блокове споени с хоросан. Гладките отвън стени са разнообразени с по три прозореца на северната и южната стена и един на източната, в средата на апсидата. Горната си част стените завършват с каменен фриз, който опасва цялата сграда. Четирискатовият покрив е покрит с керемиди. Отвътре стените не са покрити със стенописи. Интериорът е обогатен с иконостас, на който иконите днес липсват. В западната част на наоса има дървен балкон за църковния хор. Целият църковен двор около черквата е ограден с красив зид от обработени камъни, който на места е полуразрушен.

Понастоящем становската черква "Св. Възнесение" е недействаща, занемарена и изоставеня тя се намира в окаяно състояние.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Численост на населението според преброяванията през годините:[1][2]

Година на
преброяване
Численост Графично представяне
1934 359
1946 309
1956 264
1965 173
1975 84
1985 40
1992 45
2001 34
2011 30

Етнически състав[редактиране | редактиране на кода]

Преброяване на населението през 2011 г.[редактиране | редактиране на кода]

Численост и дял на етническите групи според преброяването на населението през 2011 г.:[3]

Численост Дял (в %)
Общо 30 100.00
Българи 28 93.33
Турци
Цигани ? ?
Други
Не се самоопределят ? ?
Не отговорили

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((bg))  „Справка за населението на село Становец, община Хитрино, област Шумен, НСИ“. // webcitation.org. Посетен на 15 декември 2016.
  2. ((en))  „The population of all towns and villages in Shumen Province with 50 inhabitants or more according to census results and latest official estimates“. // citypopulation.de. Посетен на 15 декември 2016.
  3. ((en))  „Ethnic composition, all places: 2011 census“. // pop-stat.mashke.org. Посетен на 15 декември 2016.
     Портал „География“         Портал „География          Портал „България“         Портал „България