Становец

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Становец
Общи данни
Население 22 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 9,865 km²
Надм. височина 424 m
Пощ. код 9952
Тел. код 05347
МПС код Н
ЕКАТТЕ 68802
Администрация
Държава България
Област Шумен
Община
   - кмет
Хитрино
Нуридин Исмаил
(ДПС)

Становец е село в Североизточна България. То се намира в община Хитрино, област Шумен.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Становец се намира на около 30 km на север от областния център град Шумен.

История[редактиране | редактиране на кода]

Селото е чисто българско и с това се отличава от многото други села в Лудогорието или т. нар. Делиорман. Има две махали: горна и долна или по-скоро едната е на по-високото, а другата е по в ниското. В Долната махала е и класическата чешма с хубава изворна вода, а в центъра на селото и на най-възвишеното място се намира църквата „Свето Вознесение Господне“, строена с пожертвования на селяните през 1932 или 1938 година. Строена е вероятно върху стара черква. Църквата е много красива, от дялани камъни. Свещеник на селото е прот. Андрей Стефанов от гр. Нови пазар. Има паметни плочи на много хора от селото, загинали във войните (през годините 1912 – 1913). Селото се състои от около 30 къщи, като само няколко се намират във вътрешността, останалите са обградени от поля или гори.

Също така в близост до селото се намира местността (пирлица), с чешма датираща от римско време, също така до тази чешма е имало и римско селище, чийто останки могат да се видят. На 2 km от селото е имало водна мелница, каменните колела все още стоят.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Близо до село Становец минава черен път, по който са минавали римляните. Църквата „Св. Вознесение Господне“ се намира в центъра на с. Становец, в неговата най-висока част.

Храмът е изграден върху основите на по-стара църква в самия край на XIX в. (1899 г.), но носи всички белези на възрожденската църковна архитектура. По план църквата е еднокорабна, едноапсидна с полуцилиндрично сводесто покритие. Главнят вход е от запад, пред който има дървен открит навес, като в северната му част е обособено малко помещение. На южната стена има втори вход. Масивният градеж на храма е от идеално обработени каменни блокове споени с хоросан. Гладките отвън стени са разнообразени с по три прозореца на северната и южната стена и един на източната, в средата на апсидата. Горната си част стените завършват с каменен фриз, който опасва цялата сграда. Четирискатовият покрив е покрит с керемиди. Отвътре стените не са покрити със стенописи. Интериорът е обогатен с иконостас, на който иконите днес липсват. В западната част на наоса има дървен балкон за църковния хор. Целият църковен двор около черквата е ограден с красив зид от обработени камъни, който на места е полуразрушен.

Понастоящем становската черква „Св. Възнесение“ е недействаща, занемарена и изоставеня тя се намира в окаяно състояние.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Численост на населението според преброяванията през годините:[1][2]

Година на
преброяване
Численост Графично представяне
1934 359
1946 309
1956 264
1965 173
1975 84
1985 40
1992 45
2001 34
2011 30

Етнически състав[редактиране | редактиране на кода]

Преброяване на населението през 2011 г.[редактиране | редактиране на кода]

Численост и дял на етническите групи според преброяването на населението през 2011 г.:[3]

Численост Дял (в %)
Общо 30 100.00
Българи 28 93.33
Турци
Цигани ? ?
Други
Не се самоопределят ? ?
Не отговорили

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. „Справка за населението на село Становец, община Хитрино, област Шумен, НСИ“. // webcitation.org. Посетен на 15 декември 2016. (на български)
  2. „The population of all towns and villages in Shumen Province with 50 inhabitants or more according to census results and latest official estimates“. // citypopulation.de. Посетен на 15 декември 2016. (на английски)
  3. „Ethnic composition, all places: 2011 census“. // pop-stat.mashke.org. Посетен на 15 декември 2016. (на английски)
     Портал „География“         Портал „География          Портал „България“         Портал „България