Стар град във Варшава

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Стар град (Варшава))
Jump to navigation Jump to search
Стар град
Stare Miasto
— квартал —
Plac Zamkowy w Warszawie widziany z wieży kościoła św. Anny.JPG
Страна Флаг на Полша Полша
Войводство Мазовско войводство
Окръг Варшава
Част от Варшава
Основаване XIII век
Стар град в Общомедия
Исторически център на Варшава
Обект на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО
В регистъра Historic Centre of Warsaw
Регион Европа и Северна Америка
Държава Флаг на Полша Полша
Тип Културно
Критерии ii, vi
Вписване 1980  (4та сесия)
Исторически център на Варшава в Общомедия

Старият град (на полски: Stare Miasto, умалително: Starówka) е най-старият исторически квартал във Варшава - столицата на Полша.

Граничи с улиците Wybrzeże Gdańskie (по крайбрежието на река Висла), Grodzka, Mostowa и Podwale. Той е сред най-известните туристически атракции на града.

Сърцето на този район е Градският площад, известен като „Пазар на Стария град“ (Rynek Starego Miasta), с неговите ресторанти, кафенета и магазини. Околните улици са пълни със средновековни архитектурни сгради като градските стени, Барбикана и Катедралата „Св. Йоан Кръстител“.

История[редактиране | редактиране на кода]

Къща на мазовските князе, построена през 1466 г.
Рококов жилищен портал, изобразяващ галеон на улица Świętojańska, началото на 18 век

Старият град на Варшава е изграден през 13-ти век. Първоначално обграден от разкопки, преди 1339 г. е укрепен с тухлени градски стени. Градът е израснал около замъка на мазовските князе, който по-късно става кралски дворец. Градският площад е построен в края на 13-ти - началото на 14-ти век, заедно с главния път, който свързва двореца с Новия град на север.

До 1817 г. най-голямата забележителност на Стария град е кметството, построено преди 1429 г. През 1701 г. площадът е възстановен от Тилман Гамерски, а през 1817 г. кметството е срутено. От 19 век 4-те страни на Градския площад носят имената на 4-ма бележити поляци, живели на съответните страни: Игнаций Закжевски (юг), Хуго Колонтай (запад), Ян Декерт (север) и Францишек Барс (изток).

През 1918 г. Кралският дворец отново се превръща в седалище на висшите органи на Полша: президента на Полша и канцеларията му. В края на 1930 г. по време на кметуването на Стефан Стажински общинските власти започват обновяването на Стария град и го връщат към предишната му слава. Барбиканът и Градският площад са частично възстановени. Работи се обаче до избухването на Втората световна война.

По време на Полската кампания (1939) на много от кварталите са нанесени големи щети от Луфтвафе, взело на прицел жилищните райони на града и историческите забележителности. След обсадата на Варшава части от Стария град са построени наново, но веднага след Варшавското въстание (август - октомври 1944) оцелялото е систематично взривено от германската армия. Статуята „Младият бунтовник“ в чест на Въстанието днес стои на средновековната градска стена в Стария град.

След Втората световна война Старият град е педантично възстановен. Колкото се може повече от оригиналните тухли са използвани.

Площади[редактиране | редактиране на кода]

Коридорът на кралица Анна, свързващ Кралския дворец и катедралата „Св. Йоан Кръстител“, 16 век

Старият градски площад (Rynek Starego Miasta), който датира от края на 13-ти век, е истинското сърце на Стария град и до края на 18-ти век е и сърцето на цяла Варшава. Там представители на сдружения и търговци са се срещали в кметството (построено преди 1429 г., срутено през 1817 г.), извършвани са присъди и екзекуции. Къщите наоколо са били в готически стил до големия пожар през 1607 г., след който са построени наново в късен ренесансов стил.

Замковият площад (plac Zamkowy) е първата гледка, която се вижда в реконструктирания Стар град, от където се минава за по-модерния център на Варшава. Впечатляваща гледка е, доминирана от колона Зигмунт, която се извисява над красивите стари градски къщи. Затворен между Стария град и Кралския дворец, Замковият площад е потопен в история. Там е била портата, която е водила към града Краков (Брама Краковска). Той започва да се развива през 14 век и продължава да бъде защитна зона за царете. Площадът е бил в славата си през 17 век, когато Варшава става столица на страната. През 1644 г. крал Владислав IV Ваза издига колоната за прослава на баща му Сигизмунд III Ваза, известен с това, че е преместил столицата на Полша от Краков във Варшава.