Стерьо Наум

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Стерьо Наумов
Στέργιος Ναούμ
гръцки андартски капитан
Роден

Щерю Наумов или Стерьо Наум Стамбулис (на гръцки: Στέργιος Ναούμ Σταμπουλής) е гръцки революционер, капитан на чета на гръцката въоръжена пропаганда в Македония.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Щерю Наумов е роден в арумънското село в Паяк планина Голема Ливада. Присъединява се към гръцката пропаганда и първоначално е четник при Спирос Франгопулос (капитан Мораитис) в 1904 година. След разгрома на четата на Франгопулос в 1905 година, създава своя чета заедно с Вънде Челепиев и Джико Симов от Ошин[1], същояща се от гъркомани от Ливада и околните села в Паяк, с която действа до 1908 година в Ениджевардарско и Мъглен срещу българските чети на ВМОРО. Работи срещу румънската пропаганда и се опитва да привлече арумъните и мъгленорумъните към елинизма. Участва в сражението с четата на Лука Иванов при Бахово и в битката с османска част при Баровица.[2][3] През 1906 година участва в голямо сражение между селата Ливада и Ошин срещу турски аскер, арестуван е и е затворен в Еди куле в Солун. Щерю Наумов е осъден на доживотен затвор и дори след Младотурската революция от юли 1908 година не е амнистиран. През 1911 година успява да избяга от затвора и се премества в Атина[4].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Бабев, Иван. Помним делата ви. НСА Прес, 2013. с. 257.
  2. Ιωάννης Σ. Κολιόπουλος (επιστημονική επιμέλεια), Αφανείς, γηγενείς Μακεδονομάχοι, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, University Studio Press, Θεσσαλονίκη, 2008, σελ. 95
  3. Α. Ανεστόπουλος, Ο Μακεδονικός Αγών 1903 – 1908, τόμος Β΄, Θεσσαλονίκη 1969, σελ. 90
  4. Βλαχόφωνοι Έλληνες, Η συμβολή των Λιβαδίων του Πάικου στον Μακεδονικό Αγώνα
     Портал „Македония“         Портал „Македония