Стефан Карастоянов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Стефан Карастоянов
български географ
Роден

Националност Флаг на България България
Образование Софийски университет „Св. Климент Охридски“
Научна дейност
Област География

Стефан Петров Карастоянов е професор, доктор, създател и ръководител на катедра „Регионална и политическа география“ в Геолого-географския факултет на Софийския университет.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Стефан Карастоянов е роден на 9 януари 1944 г. в София. [1]Завършва специалност „география в Софийския университет. Специализира в Московския университет.

Декан на чуждестранните студенти и член на Академичния съвет на Софийския университет (1993-1999/от 2003 отново член на Академичния съвет). Главен редактор на годишника на Софийския университет – книга География.

Заместник-председател на Научната комисия по геолого-географски науки при ВАК на Министерския съвет (2000-2003). Заместник-председател на Българското геополитическо дружество.

Специалист по регионална и политическа география, регионално развитие, регионална политика. Автор и съавтор на множество монографии, учебници и публикации в българския и чуждестранен печат.

Награждаван от Международния биографичен център в Кеймбридж за научни постижения през 20 век, от Академичния съвет на Софийския университет и т.н. [2][3]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Биография
  2. Карастоянов, Стефан. Косово (геополитически анализ). УИ „Св. Кл. Охридски“, ISBN 978-954-07-2541-3, 2007.
  3. Карастоянов, Стефан. Политическа география, Геополитика, Геостратегия. УИ „Св. Кл. Охридски“, ISBN 978-954-07-2756-1, трето основно преработено издание, 2008.