Стийнбок

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Стийнбок
♂ Стийнбок
Стийнбок
♀ Стийнбок
Стийнбок
Природозащитен статут
LC
Незастрашен[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
клас:Бозайници (Mammalia)
разред:Чифтокопитни (Artiodactyla)
семейство:Кухороги (Bovidae)
триб:Пигмейски антилопи (Neotragini)
род:Raphicerus
вид:Стийнбок (R. campestris)
Научно наименование
Thunb., 1811
Разпространение
Steenbok distribution.svg
Стийнбок в Общомедия
[ редактиране ]

Стийнбок (Raphicerus campestris) е сравнително малък тревопасен бозайник от семейство Кухороги, подсемейство Антилопи. Обитава южните и източните части на Африка.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Височината при холката е 52 cm, а теглото – 11 kg. Ушите са големи и придават интересен вид на главата. Антилопите наподобяват на дребни ориби. Гърбът и късата опашка са кафяви, а корема и между крайниците са бели. Мъжките имат къси, остри и прави рогца с дължина 7 - 19 cm. Опашката е много къса 4 - 6 cm.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Видът е представен от две основни местообитания – в Източна и Южна Африка. Вероятно през плейстоцен ареалът им е бил по-голям и двете големи групи са били свързани. Ареалът на вида е включвал и части от Уганда, но днес не е разпространен в тази страна.[2] Северната граница на южната популация започва от Атлантическото крайбрежие на Централна Ангола и се движи на запад до крайбрежието на Индийския океан на Мозамбик. В този обширен ареал е разпространена в общирни части с изключение на крайбрежието на Намибия и части от ЮАР и Лесото.

Местообитание[редактиране | редактиране на кода]

Местообитанията на стийнбок включват голямо разнообразие като полупустини, обширни равнини, плата, савани, местности обрасли с храсталаци и акациеви дървета.[3] Наблюденията в Национален парк Крюгер показват, че видът консумира целогодишно предимно акация от вида Acacia tortilis и непоказва тенденция на миграция към влажни области през сухия сезон. Тоза му поведение го отличава от други африкански тревопасни животни, както и някои симпатрични видове[4]

Начин на живот[редактиране | редактиране на кода]

Стийнбок са дневни териториални животни, които нормално обитават определена територия сами или като майка с малко и по-рядко в дойка. Всеки индивид маркира територия като се изхожда на определени за целта места или оставя секрет отделян от специални жлези. Ако бъде наблюдаван като двойка то това се дължи по-скоро на срещи между отделни индивиди в припокриващи се участъци от територията или по време на периода на ухажване[5].

Хранене[редактиране | редактиране на кода]

Антилопите стийнбок се хранят основно със зелените части на растенията. Това са млади листа, филизи, цветове и плодове. Поради високото съдържание на влага в тях животните си осигуряват необходимата вода и не изпитват нужда да пият[4]. През сухия сезон стийнбок ровят земята с копита в търсене на луковици, грудки и корени[4].

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Няма изразена сезонност на размножителния период. Раждат целогодишно, но обикновено пикът е от ноември до декември. Бременността продължава около 170 дни. Самката ражда по едно малко, което кърми два пъти денем. Някои раждат по два пъти годишно. Малките сучат в продължение на 3 месеца. Женските стават полово зрели на 6 – 8 месеца, мъжките на 9 месеца. Продължителността на живота е около 7 години.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Raphicerus campestris (Thunb., 1811). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 2 януари 2023 г. (на английски)
  2. Williams, John G. 1967. A Field Guide to the National Parks of East Africa. Collins, London. (ISBN 0-00-219294-2)
  3. Kingdon, Jonathan. 1997. The Kingdon Field Guide to African Mammals. Academic Press, San Diego & London. Pp. 387–388. (ISBN 0-12-408355-2)
  4. а б в Du Toit, Johan T. 1993. The feeding ecology of a very small ruminant, the steenbok (Raphicerus campestris). African Journal of Ecology 31: 35–48.
  5. wildliferanching Архив на оригинала от 2013-03-12 в Wayback Machine., Steenbok (Raphicerus campestris), (Thunberg, 1811)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Портал
Портал „Африка“ съдържа още много статии, свързани с Африка.
Можете да се включите към Уикипроект „Африка“.