Стойко Стойков (македонист)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за македониста. За филолога вижте Стойко Стойков.

Стойко Стойков
историк от Северна Македония
Роден
15 май 1974 г. (49 г.)
Научна дейност
ОбластИстория

Стойко Иванов Стойков е български македонист, северномакедонски историк, журналист и активист на ОМО Илинден-Пирин.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Стойков е роден в гр. Сандански на 16 април 1974 г. Баща му Иван Стойков Петров е преследван от комунистическите власти заради македонистките му възгледи. Стойков завършва средно образование в гимназията в Сандански.

След политическите промени в България родителите му емигрират в Белгия. Стойков успява с тяхна помощ и по линия на ОМО „Илинден“ да запише „История“ в университета „Св. св. Кирил и Методий“ в Скопие като стипендиант на македонското правителство. Получава наградата „Любен Лапе“ за отличен успех при дипломирането си през 1997 г.

Остава в Скопие и работи като преводач от български в Архива на Северна Македония. През 2003 г. защитава първата си дисертация – за степен кандидат на науките, по тема от балканската средновековната история. През същата година се връща в България. Защитава и дисертация с подобна тематика за научната степен доктор на науките отново в Скопие през 2013 г. Доцент е в университета „Гоце Делчев“ в гр. Щип.

В България Стойков осъществява отрано дейност за защита правата на "македонското малцинство", като е сред участниците в първия македонистки протест в София през март 1990 г. Член и активист е на ОМО Илинден-Пирин в периода 1990 – 1996 г. През 1997 г. участва активно в процесите за обединяване на македонистите в България. През 2004 г. е избран за съпредседател на ОМО „Илинден“.

През 2003 година започва работа във в-к „Народна воля“ като редактор, а от 2007 година става заместник главен редактор на вестника. Пише под псевдонима Самуил Ратевски. Като пратеник на ОМО и в-к „Народна воля“ посещава САЩ, Канада, Австралия и др. страни, където контактува с представители на македонски изселнически организации.

Заема отрицателна позиция към подписването на Договора за добросъседство между България и Северна Македония от премиерите им през август 2017 г.[2]

През 2021 година Стойков заявява, че етническите македонци трябва да се впишат в Конституцията на България. В интервю пред скопско издание той настоява, че в България има повече етнически македонци, отколкото са българите в Северна Македония.[3] През 2022 година Стойков уточнява, че в България има няколко десетки хиляди македонци, като според него данните от последното преброяване в България от 2021 година, сочещо 1143-ма души с такова самосъзнание са фалшифицирани.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Стойко Стойков Архив на оригинала от 2019-04-04 в Wayback Machine..
  2. Стојков: Македонија 25 години ништо не направи за македонците во Бугарија, зошто сега, со договорот, би било поинаку? // Архивиран от оригинала на 2017-10-06. Посетен на 2017-10-06.
  3. Лидерът на ОМО „Илинден“: „Македонците“ да влязат като етнос в Конституцията на България. Труд онлайн, 24.07.2021 г.