ОМО Илинден-Пирин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

ОМО Илинден-Пирин (Обединена македонска организация: Илинден - Партия за икономическо развитие и интеграция на населението) е непризната политическа партия в България, която си поставя за цел да защитава правата, езика и националността самоопределящите се като македонци по националност в страната. Заради отказа на регистрация България многократно е осъдена от Европейския съд за правата на човека в Страсбург да изплаща парични обезщетения на ищците[1].

ОМО Илинден-Пирин е член на европейската партия Европейски свободен алианс.[2]

История[редактиране | редактиране на кода]

ОМО Илинден[редактиране | редактиране на кода]

Като предпоставки за появата на ОМО Илинден могат да се приемат македонизацията в Пиринска Македония след 1944 година и няколкото разбити сепаратистки групи в периода 1944-1989 година. ОМО Илинден е учредена на 14 март 1990 година в Сандански от членове местния комитет на НМО „Илинден“ на Георги Солунски и Комитета за човешки права на македонците в Пиринска Македония на Йордан Костадинов.[3] За пръв председател е избран Стоян Томовичин, а в официалните документи на организацията отсъстват сепаратистки тези. Благоевградският окръжен съд отказва да регистрира ОМО Илинден като юридическо лице, считайки я за антиконституционална организация. В периода 1992-1994 година ОМО Илинден се радикализира, а новият ѝ председател Йордан Костадинов чрез медии в Република Македония изисква следните промени в Пиринска Македония: оттеглянето на „българските окупаторски войници“, предаването на църковните имоти от Българска православна църква на непризнатата Македонска православна църква и забрана на дейността на българските политически партии в областта. През 1994 година ОМО Илинден се разпада на фракции: на Йордан Костадинов в Сандански, на Кирил Иванов в Благоевград и „ОМО Илинден - Демократично действие“ в Гоце Делчев, „Македонски демократична партия“ на Славе Македонски и други. Общата численост на членовете на ОМО Илинден е около 1 000 души[4].

Между 1991-1994 година са регистрирани няколко случая на нападения срещу активисти на ОМО Илинден по време на техни чествания, включително и твърдения от страна на активисти на ОМО Илинден за участие на полицаи[5]. Няколко от мероприятията и са отменяни от местната власт, а нейни членове са били арестувани, като са им иззети рекламни материали. ОМО Илинден е определена като радикална група в доклада на Българския хелзински комитет от 1995 година[6]. Подобни случаи са регистрирани от БХК и през следващите години[7].

ОМО Илинден-Пирин[редактиране | редактиране на кода]

През 1997 година две от крилата на бившата ОМО Илинден се обединяват в ОМО Илинден-Пирин[4], през 1999 година получават регистрация за политическа партия, но през 2000 година им е отнета[8]. През 2006 година ОМО Илинден-Пирин се реактивира с избрания за нов председател Стойко Стойков и съпредседатели Иван Сингартийски, Ботьо Тиков, Ангел Безев и Стефан Мицов Влахов. Подадени са наново документи за регистрация, но българският съд повторно ги отхвърля[9]. Събитието съвпада с опита на евродепутатите Милан Хорачек, Йоост Лагендайк, Ангелика Беер и Ели де Грюн въпросите за „етническото македонско малцинство“ в България и за регистрирането на ОМО „Илинден“ да бъдат включени в последния мониторингов доклад на Европарламента преди влизането на страната в Европейския съюз[10].

Според Областна дирекция на полицията в Благоевград активисти на ОМО Илинден-Пирин са заподозрени в кражба на лични данни през септември 2006 година, защото се нуждаят от подписи на български граждани, за да получат статут на политическа партия. Обвиненията към тях от патриотични организации са и че плащат на бедни цигани да се самоопределят като хора със самосъзнание на граждани на Република Македония. [11]

През 2007 година нерегистрираната партия участва в местните избори, като подкрепя независимите кандидати за общински съветници Страхил Главчев в Петрич, Емил Евтимов в Благоевград, Весна Николова и Владимир Лигов в Сандански, Атанас Маджиров и Андрей Андреев в Гоце Делчев, както и кандидатите за кметове Антон Бръчков в Благоевград и кандидата на БЗНС в Разлог.[12] Според официалните резултати кандидатите за общински съветници и за кметове не са избрани, като Антон Бръчков в Благоевград получава 528 гласа или 1.52%, а кандидатът на БЗНС в Разлог 809 гласа или 6.75%.[13]

На 1 декември 2009 година Комитетът на министрите (КМ) при Съвета на Европа — институцията, следяща за изпълнение на присъдите на Европейския съд по правата на човека, взе решение да затвори мониторинга над присъдата срещу Р България за отнемане на регистрацията на ОМО „Илинден”-ПИРИН. Съвета взема това решение на база,че "не вижда пречки кандидатите да регистрират своята организация като политическа партия, ако спазват конституцията и закона".[14]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

 1. "ОМО Илинден" спечели още три дела срещу България, http://www.dnevnik.bg, 18.10.2011 г.
 2. ((en))  OMO Ilinden PIRIN. // e-f-a.org. European Free Alliance, 2012. Посетен на 2012-01-03.
 3. Илиев, Красимир. Истината за ОМО „Илинден“, САМИЗДАТ, Свети Врач, 1992
 4. а б Lenkova, Mariana. MINORITIES IN SOUTHEAST EUROPE: Macedonians of Bulgaria, Center for Documentation and Informationon Minorities in Europe - Southeast Europe (CEDIME-SE), стр.11-13
 5. Правата на човека в България през 1994 година, БХК, стр.4
 6. Правата на човека в България през 1995 година, БХК, стр.5
 7. Годишни доклади за правата на човека, http://www.bghelsinki.org
 8. РЕШЕНИЕ № 1 от 29 февруари 2000 г. по конституционно дело № 3 от 1999 г., съдия докладчик Цанко Хаджистойчев (Обн., ДВ, бр. 18 от 07.03.2000 г.)
 9. Отказаха регистрация на ОМО Илинден, http://news.ibox.bg, 31.10.2006
 10. Пръски от вентилатора, сп. Тема, брой 47 (266), 27-03 Декември 2006 г.
 11. ОМО Илинден заподозрени и в кражба на лични данни за подписката си. // mediapool.bg. 2006. Посетен на 20 септември 2006.
 12. "ОМО „Илинден“ - ПИРИН ќе учествува на локалните избори во Бугарија", "Утрински весник", 23.10.2007.
 13. Централна избирателна комисия, Местни избори 2007, Окончателни резултати първи тур, Област Благоевград.
 14. ОМО "Илинден" загуби войната с България. // www.segabg.com. 2009. Посетен на 1 декември 2009.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония