Стратегически ядрени сили на Руската федерация

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Стратегически ядрени сили на Руската федерация
Стратегические ядерные силы Российской Федерации
Typhoon3.jpg
Подводните лодки клас „Тайфун“ са все още най-големите в историята. Една от шестте произведени през 70-те и 80-те години на 20 век, и били на въоръжение през 80-те години на века, е обновена за изпитания на новата стратегическа ракета с мобилно базиране „Булава“.
Информация
Активна 29 август 1949 – наши дни
Държава Русия
Преданост Президент на Русия
Тип ядрено оръжие
Роля Възпираща / стратегически ядрени удари
Емблеми
Опознавателен
символ
WMD world map.svg

Стратегическите ядрени сили на Руската федерация е обобщено наименование на силите от Въоръжените сили на Русия, имащи стратегическо ядрено оръжие за основно въоръжение.

Състав[редактиране | редактиране на кода]

Към януари 2009 г. като част от стратегическите ядрени сили на Русия са 634 стратегически ядрени носителя, способни да носят 2825 ядрени глави. Към юли 2009 г. Русия има 608 стратегически ядрени носителя, способни да носят 2683 ядрени бойни глави. По този начин продължава съкращаването на броя на ядрените оръжия на Русия с темп от 5% за шест месеца.

През май 2002 г. е сключено споразумение между САЩ и Русия, по силата на което до 31 януари 2012 г. страните се съгласяват да намалят своите ядрени арсенали с две трети – до ниво от 1700 – 2200 бойни глави на всяка страна.

Руското ядрено оръжие се появява на 29 август 1949 г. и е наследство от Съветския съюз (включително ядрените арсенали, изнесени от територията на бившите три съветски републики, сега независими държави Беларус, Казахстан и Украйна). За него отговаря 12-а Главна дирекция на Министерството на отбраната на Руската федерация.

Доктрина[редактиране | редактиране на кода]

В действащата военна доктрина на Русия се сочи, че тя си запазва правото да използва ядрено оръжиe в отговор на използването срещу нея и/или нейните съюзници на ядрени и други оръжия за масово унищожение, както и в отговор на широкомащабна агресия срещу нея или нейната териториална цялост, при която се използват конвенционални оръжия в ситуации, критични за националната сигурност на Руската федерация.

Базиране[редактиране | редактиране на кода]

Стратегическите ядрени сили на Русия се състоят от Ракетни войски със стратегическо предназначение или се базират на подводни лодки на Тихоокеанския и Северния флот от Морските стратегически сили или на бомбардировачи Ту-160 и Ту-95 на стратегическата авиация.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]