ФК Суиндън Таун

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Суиндън Таун)
ФК Суиндън Таун
Swindon Town Football Club
Стадион „Каунти Граунд“
Прозвище„The Robins“
Основан1879 г.
Държава Великобритания
СтадионКаунти Граунд
Капацитет14 700
СобственикЛий Пауър
ПрезидентЛий Пауър
Старши треньорПаоло Ди Канио
ПървенствоПърва футболна лига
2019/201-во (промотиран)
Уебсайтswindontownfc.co.uk
Екипи и цветове
Домакин
ФК Суиндън Таун в Общомедия

Футболен Клуб Суиндън Таун (на английски: Swindon Town Football Club) е професионален английски футболен отбор. От сезон 2007/08 се състезават в Английска първа футболна лига. Играят домакинските си срещи на стадион Каунти Граунд, Суиндън, с капацитет от 14 700 места.

История[редактиране | редактиране на кода]

1881 – 1945[редактиране | редактиране на кода]

Клубът е основан 1881, а през 1894 придобива професионален статус. Първоначално се присъединява към южната футболна лига, където губи няколко пъти професионалния си статут и се налага да се кандидатира за връщането си в нея. Най-забележителният футболист през ранните години на клуба е Харолд Флеминг, който се състезава през 20-те години на 20. век. Той има 202 гола в 234 мача за Суиндън и 9 мача за Английския национален отбор по футбол. В Суиндън има негова статуя, както и улица, носеща неговото име ('Fleming Way').

По време на Втората Световна Война много от играчите постъпват в армията, а Каунти Граунд е военна база.

1945 – 1979[редактиране | редактиране на кода]

След войната Суиндън се състезава в по-ниските дивизии на Англия, но клубът намира проницателни мениджъри в лицето на Ърни Хънт, Бърт Хийд и Дани Уилямс. През 1969 г. побеждава Арсенал с 3:1 на финала за Купата на лигата, което се оказва и единственото им постижение в турнира в тяхната история. Вкаралият два от головете Дон Роджърс е и с основна заслуга за победата над Наполи с 5:2 (след два мача) за Англо-италианската купа през 1970.

1980 – 1991[редактиране | редактиране на кода]

Под ръководството на Лу Макари през 1980-те Суиндън се изкачват от Четвърта и Трета английски дивизии и се очаква да стигнат най-високото ниво в първенството, когато Макари напуска и поема Уест Хям Юнайтед. Един от най-добрите му играчи, Освалдо Ардилес заема ролята на играещ треньор. Оси Ардилес започва кариерата си в Суиндън доста успешно, като извежда отбора до успех в плейофите за промоция от Втора дивизия още през първия си сезон начело на клуба (1989/90). Но Суиндън биват обвинени в нарушение на 36 члена от правилата на Лигата (скандал, довел до шестмесечна присъда на тогавашния президент Браян Хилър и пробация за финансовия консултант Винс Фарар) и биват понижени в Трета дивизия, давайки промоция до Първа дивизия на Съндърланд и на Транмиър Роувърс до Втора дивизия. След подадената контестация на Суиндън все пак е позволено да остане във Втора дивизия, но отборът едва избягва отпадане през сезон 1990/91 и в края му Ардилес напуска, за да отиде в Нюкасъл Юнайтед и да направи място на бившия играч на Тотнъм Хотспър и националния отбор на Англия Глен Ходъл като играещ треньор.

1991 – 1999[редактиране | редактиране на кода]

Още в първия сезон от създаването на Първа английска дивизия (1992/93) Ходъл извежда Суиндън до победа над Лестър Сити в плейофите за промоция, което означава, че за първи път на Каунти Граунд ще се играе футбол от най-горно ниво. Глен Ходъл обаче напуска в посока Челси едва седмици след промоцията на отбора, а неговият асистент Джон Горман не успява да вкара отбора в ритъма на Премиършип. Само офанзивният стил на игра и головете на Ян Ааге Фьортофт радват феновете и отборът отпада от Премиършип със само 5 победи от 42 мача и 100 допуснати гола. На следващата година Суиндън отпада от Първа дивизия и Горман e уволнен, макар и късно за спасение, а на негово място идва 33-годишният играч на Манчестър Сити – Стив МакМеън.

МакМеън доказва, че е кадърен мениджър и спечелва промоция до Първа дивизия през 1996 година. Слаб сезон довежда Суиндън отново на ръба на изпадане и МакМеън е уволнен, за да бъде заместен от бившия нападател на клуба Джими Куин. През сезон 1997/98 Куин успява да задържи отбора в дивизията, но клубът е във финансова криза – цената на играта в Премиършип се оказва прекалено висока и Суиндън имат милиони паунда дългове.

Закупуването на отбора в края на сезон 1999/2000 осигурява финансовата стабилност на отбора, но не и спасението им от изпадане във Втора дивизия. Куин е уволнен от новите собственици, които се обръщат към бившия мениджър на Болтън Колин Тод (спечелил промоция до Премиършип през 1997) с желанието да възвърнат предишната слава на тима. Въпреки няколкото нови покупки, Суиндън прави ужасен старт на сезон 2000/01 и Тод напуска през ноември, за да стане асистент-мениджър в Дарби Каунти. Дотогавашният му асистент Анди Кинг бива временно „повишен“ до позицията на мениджър и успява да спаси Суиндън от второ поредно изпадане.

2000 – 2011[редактиране | редактиране на кода]

Новият директор Дони Дониган уволнява Кинг през сезон 2001/02 и на негово място идва Рой Еванс (бивш мениджър на Ливърпул), а за асистент е назначен Нийл Ръдок. Стилът, наложен от Еванс, е приятен за гледане, но не и особено ефективен. Когато Дониган напуска клуба през декември 2001, Еванс също се оттегля от поста и на помощ отново идва Анди Кинг, който успява да закрепи отбора в средата на таблицата. В това време клубът отново има финансови проблеми, но продължава да съществува като професионален.

Сезон 2002/03 започва с отстраняването на Ръдок от отбора (Ръдок е смятан за наследник на Кинг), но след началните кръгове и лоши резултати в тях, шефовете, а дори и Кинг, започват да търсят нов мениджър с ясното намерение Кинг да остане на някаква длъжност в клуба. Недоволството в клуба бива бързо потушено с най-успешната изобщо покупка на Кинг – Сам Паркин, отбелязал 26 гола в първия си сезон в клуба. Суиндън завършва сезона в челната десетка.

Сезон 2003/04 е още по-голямо подобрение. Сам Паркин заедно с бившия играч на Бирмингам Сити и Уотфорд Томи Мууни оформят най-успешния нападателен тандем в дивизията. Двамата вкарват общо над 40 гола във всички състезания, в които вземат участие, и помагат на Суиндън да спечели място в плейофите за промоция в Първа дивизия. Промоцията все пак не се осъществява след като Суиндън губят с дузпи от Брайтън, а Мууни напуска отбора, за да подпише с Оксфорд Юнайтед.

Сам Паркин продължава да е най-добрият играч на клуба и в следващия сезон (2004/05), вкарвайки общо над 20 гола във всички състезания. Суиндън завършва в средата на класирането и логично Паркин влиза в полезрението на отбори, състезаващи се в Чемпиъншип, като Крю Александра и Уотфорд. Ипсуич Таун подписва с голмайстора за неназована сума. Анди Кинг прави опит да замести дупката, останала след продажбата на най-добрия му играч, и купува дуото на К.П.Р. в лицето на Джейми Къртън и Тони Торп. И двамата не успяват да оправдаят очакванията и единствено Рори Фалън вкарва повече от 1 гол от игрално положение – успех за Фалън, който миналия сезон играе под наем в Йоувил Таун.

След четири поредни загуби Анди Кинг е уволнен и е заместен на поста от отговарящия за младежката школа на клуба и бивш нападател на отбора Ифи Онуора, който успява да спаси тима от изпадане във Втора лига.

След смяна на няколко безуспешни мениджъри на 26 декември 2008 е назначен Дани Уилсън. Уилсън помага на Суиндън да запази статуса си на тим от Първа лига и завършва на 15-а позиция през първия си сезон с клуба.

Сезон 2009/10 започва позитивно за клуба и тимът посреща новата година само на точка от втората позиция, даваща право на директна промоция в Чемпиъншип. В крайна сметка Суиндън Таун завърша сезона на 5-а позиция и по този начин се изправя в полуфинални плейофи срещу Чарлтън. Двете срещи завършват с разменени победи с по 2:1, но тимът на Дани Уилсън надделява над Чарлтън след изпълнение на дузпи (5:4). „Червеногръдките“ губят финала на Уембли срещу Милуол с 1:0 и остават в третото ниво на английския футбол. След загубения финал голмайсторът на Суиндън Били Пайнтър напуска клуба, за да се присъедини към Лийдс Юнайтед като свободен трансфер.

Сезон 2010/11 започва с големи надежди за промоция в Чемпиъншип. Реалността обаче се оказва съвсем друга и Суиндън се бори за оцеляване в Лига 1. След 11 поредни мача без победа, на 2 март 2011 Дани Уилсън напуска поста си. За негов заместник е назначен бившият мениджър на Нотингам Форест и Портсмут Пол Харт, но и той не е способен да стабилизира клуба. След поредица лоши резултати към 23 април 2011 Суиндън Таун е закотвен на последното място в Лига 1 с 38 точки от 43 мача и почти сигурно изпада във Втора лига.

Известни бивши футболисти[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Swindon Town F.C. в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​