Такин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Такин
Budorcas taxicolor01.jpg
Природозащитен статут
VU
Уязвим[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
(без ранг):Амниоти (Amniota)
клас:Синапсиди (Synapsida)
разред:Терапсиди (†Therapsida)
(без ранг):Зверозъби влечуги (†Theriodontia)
клас:Бозайници (Mammalia)
разред:Чифтокопитни (Artiodactyla)
семейство:Кухороги (Bovidae)
род:Budorcas
вид:Такин (B. taxicolor)
Научно наименование
Hodgson, 1850
Разпространение
Takin range.jpg
Такин в Общомедия
[ редактиране ]

Такин[2] (Budorcas taxicolor) е представител на подсемейство Caprinae (кози).[3]

Обитава открити пространства в източната част на Хималаите. Има четири подвида: B. taxicolor taxicolor – Такин Мишми; B. taxicolor bedfordi – Шанси или Златен такин; B. taxicolor tibetana – Тибетски или Съчуански такин; и B. taxicolor whitei – Бутански такин. Митохондриални изследвания показват, че такините са родствени с овцете, а сходството с овцебика е пример за конвергентна еволюция. Такинът е националното животно на Бутан.

Живее в семейни групи по около 20 животни. Ражда 1 малко след период на бременност от около 8 месеца. Такините живеят в гористи и скалисти долини и тревисти алпийски зони от 1000 до 4500 м надморска височина. Живеят около 16 години. Тежат между 250 и 400 кг. Дълги са между 1,6 – 2,20 метра, високи са около 1,4 метра. Живеят в Азия – Индия, Китай, Бутан и Мианмар.

Такин

Заплахи[редактиране | редактиране на кода]

Шанси такин

Такинът е посочен като уязвим в Червения списък на IUCN и се счита за застрашен в Китай. Застрашен е от прекомерен лов и унищожаване на естественото му местообитание. Това естествено не е често срещан вид и популацията изглежда е намаляла значително. Такин рога са се появили при незаконната търговия с диви животни в Мианмар; и по време на три проучвания, проведени от 1999 до 2006 г. на пазара на Тачилек, бяха наблюдавани общо 89 комплекта клаксони за открита продажба.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]