Терминатор: Хрониките на Сара Конър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Терминатор: Хрониките на Сара Конър
Terminator: The Sarah Connor Chronicles
ЖанрДрама
Екшън
Научна фантастика
Създател(и)Джош Фрайдман
АктьориЛина Хийди
Томас Декър
Съмър Глау
Ричард Джоунс
Брайън Остин Грийн
Шърли Менсън
Ливън Рамбин
Страна САЩ
ЕзикАнглийски
Сезони2
Епизоди31 (списък с епизоди)
Продукция
Времетраенеоколо 43 минути
Разпространение
ТВ каналFOX
Излъчване13 януари 2008 г. – 10 април 2009 г.
Външни препратки
Официален уебсайт
Страница в IMDb
Терминатор: Хрониките на Сара Конър в Общомедия

„Терминатор: Хрониките на Сара Конър“ (на английски: Terminator: The Sarah Connor Chronicles) е американски научно-фантастичен сериал, продуциран от Warner Bros. Television и C2-Pictures, който се върти се около живота на Сара и Джон Конър, следвайки събитията от „Терминатор 2: Денят на страшния съд“. Сценаристите игнорират събитията от „Терминатор 3: Бунтът на машините

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

В края на „Терминатор 2: Денят на страшния съд“ Сара, Джон и Терминаторът успешно унищожават Т-1000 и ръката и чипа от първия терминатор. Самият Терминатор се самоунищожава, за да предотврати каквито и да е технологии от бъдещето, заимствани от него, да бъдат използвани за създаване на Скайнет. Сара и Джон се изправят пред реалността че и други врагове от бъдещето може да се прехвърлят в миналото, за да ги убият, а освен това те вече са издирвани от властите. В крайна сметка те успяват да отложат Страшния съд от 1997 на 2011 година.

Подтикнати от завръщането на терминаторите в техния живот, Сара и Джон решават да спрат да бягат и да се съсредоточат върху предотвратяване създаването на Скайнет. Те са подпомогнати от Камерън- терминатор, който се появява като ученичка в училището на Джон и чиято мисия е да го защитава. Междувременно агентът от ФБР Джеймс Елисън преследва Сара и сина ѝ, вярвайки, че тя е побъркана.

Когато започва сериалът действието се развива през 1999 г., но с помощта на Камерън те прескачат във времето и се озовават в наше време, малко преди да бъде създаден Скайнет (2007 г.). Оказва се, че смъртта на Майлс Дайсън в „Терминатор 2“ не е успяла да предотврати създаването на Скайнет и сега те трябва да открият кой ще наследи изследванията на Майлс и ще доведе до апокалипсиса. Камерън завежда Сара и Джон до скривалището на четирима бойци на съпротивата, изпратени от бъдещето да помогнат за спирането на Скайнет. Те обаче намират трима от тях убити от неизвестен киборг. Сара намира в скривалището им списък с имена на хора, заподозрени от тях, че могат да имат връзка със Скайнет.

Герои[редактиране | редактиране на кода]

Главни герои[редактиране | редактиране на кода]

  • Сара Конър (Лина Хийди) е главен герой в сериала. Майка на Джон Конър, който един ден ще поведе човешката съпротива срещу Скайнет. Според властите, които не вярват в нейните истории за Терминатори, тя е умствено разстроен беглец.
  • Джон Конър (Томас Декър) е син на Сара. Бъдещ лидер на Съпротивата. В началото на сериала е на 15 години, в последнита серия на първия сезон навършва 16.
  • Камерън Филипс (Съмър Глау) е терминатор, изпратен назад във времето от 2027 година, за да защитава Джон Конър. Нейният модел и пълни възможности все още не са разкрити. Тя може да имитира човешко поведение по-добре от модел Т-800 и да приема храна.
  • Джеймс Елисън (Ричард Джоунс) е агент на ФБР, който преследва Сара Конър. След като попада на доста необясними за него доказателства, започва да се чуди дали Сара наистина е побъркана.
  • Дерек Рийз (Брайън Остин Грийн) е боец от Съпротивата, изпратен в миналото от бъдещия Джон Конър. Той е по-големият брат на Кайл Рийз и биологичен чичо на Джон. Дерек познава Камерън от бъдещето, но все още не ѝ вярва напълно. Появява се периодично през първия сезон, но през втория заема основна роля.

Второстепенни герои[редактиране | редактиране на кода]

  • Кромарти (Оуейн Йоман, после Гарет Дилахънт) е терминатор, изпратен назад във времето, за да убие Джон Конър в пилотния епизод. След като получава сериозни повреди по биологичното си покритие, се показва неговият метален ендоскелет. Намира ново биологично покритие в епизода „Турчинът“ и продължава своето търсене на Джон, за да го убие.
  • Чарли Диксън (Дийн Уинтърс) е бившият годеник на Сара. Той я търси в голяма част от епизодите. В оригиналния пилотен епизод неговият герой се казва Бърк Даниелс и се играе от Том Гуиний.
  • Анди Гуд (Брендън Хайнс) е отпаднал студент от Калтех, който има връзки със Сайбърдайн Системс и е работил като асистент на Майлс Дайсън. Той създава напреднал изкуствен интелект, който играе шах – „Турчинът“. Сара се бои, че „Турчинът“ ще доведе до създаването на Скайнет. След като „Турчинът“ губи шахматен двубой с японски компютър, Анди е убит от Дерек Рийз.
  • Картър (Брайън Блум) е терминатор изпратен назад във времето да запази голямо количество колтан, който се използва за създаването на едноскелети на терминаторите. Камерън го заключва във военно бомбоубежище.
  • Вик (Мат Макколм) е терминатор модел Т-888, изпратен да помогне за създаването на система за наблюдение на трафика, която Скайнет се надява да използва в бъдеще. Той е нов модел шпионин и има съпруга, която е водещ мениджър на проекта. Вик убива една от политическите ѝ опонентки и приспособява мисията си, като напада група бойци на съпротивата, в това число и Дерек Рийз, след като разбира, че един от тях шпионира жена му. Унищожен е от Камерън, която запазва процесора му за анализ.
  • Шери Уестън (Кристина Апгър) е партньор на Джон в часовете по химия, която изглежда доста угрижена и отбягва всеки, който иска да се сприятели с нея, дори и Джон. Морис, съученик на Джон в новото му училище, му казва, че Шери може да има нарушен живот заради неизвестен инцидент в предишното училище, което е посещавала.

„Терминатор: Хрониките на Сара Конър“ в България[редактиране | редактиране на кода]

В България сериалът започва излъчването си на 24 юни 2008 г. по Нова телевизия с разписание всеки делник от 22:30. Първи сезон завършва на 4 юли.

На 14 септември 2009 г. сериалът започва повторно излъчване по Диема, всеки делник от 20:00. Първи сезон завършва на 24 септември, а веднага след него на 25 септември започват премиерите на втори сезон, където заглавието е преведено като „Терминатор: Дневниците на Сара Конър“. От 6 октомври сериалът е временно спрян. На 18 юли 2010 г. започва повторно излъчване от втори сезон, всяка събота и неделя от 16:00 с повторение на следващия ден от 03:00. От 14 август се излъчва от 15:30, а повторението е от 03:45. Последният епизод е излъчен на 10 октомври, а осемнайсети епизод остава неизлъчен. На 7 февруари 2011 г. започва още веднъж втори сезон с разписание в неделя и понеделник след полунощ обикновено след 02:00 или 03:00, а неизлъченият епизод е пуснат на 13 март.

Дублажът е на Арс Диджитал Студио, чието име се споменава във втори сезон. Ролите се озвучават от артистите Ева Демирева, Гергана Стоянова в първи сезон, Нина Гавазова във втори, Веселин Калановски и Виктор Танев.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]