Тиберий Клавдий Максим

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Децибал се самоубива, Траяновата колона

Тиберий Клавдий Максим (на латински: Tiberius Claudius Maximus; * 65 г. сл. Хр.; † 117 г. сл. Хр.) e римски легионер и офицер по времето на императорите Домициан и Траян.

Неговата кариера като легионер е запазена на неговия гробен паметник. Тиберий Клавдий Максим произлиза вероятно от фамилия, получила римско гражданство през първата половина на I век сл. Хр.

Той служи като конник по времето на император Домициан в VII Благороден и лоялен Клавдиев легион, стациониран във Виминациум в провинция Горна Мизия. Той е повишен в много функции: като квестор на конницата, на гвардейски конник (singularis) на легионския комендант и на vexillarius на конницата на легиона. Той участва във войната на Домициан против даките (87-88). От него той получава отличие за храброст (dona).

По времето на Траян той е войник с двойна заплата (duplicarius) рядко за помощната войска (Ala Pannoniorum); нормално се дели на легионерски войници и помощни войници, които обикновено не са римски граждани. В Траяновите дакийски войни той е explorator. На него се отдава в края на войната да открие скривалището на бягащия дакийския цар Децебал и да го хване. След неговото самоубийство той занася главата му при императора в Ранисторум и затова е повишен на декурион в неговата ала. Освен това той получава и друго отличие.

Тиберий Клавдий Максим участва и в партската война на Траян и получава още отличия. След това той e освободен с почести от армията от Теренций Скавриан, комендант с консулски ранг. Вероятно той се настанява в Македония, където е намерен неговия гроб, който той свършва още, когато е жив. Понеже Траян е назован на плочния надпис като дивус, Клавдий Максим е умрял след императора.

Гробът на Тиберий Клавдий Максим е намерен през 1965 г. при днешното село Грамени наблизо до древния Филипи в Древна Македония. Камакът се намира сега в Археологичния музей на Драма.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония