Тодор Велков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за българския революционер. За югославския партизанин вижте Тодор Велков (партизанин).

Тодор Велков
български революционер
Роден
Починал
1904 г. (76 г.)

Тодор Тодоров Велков е български националреволюционер, участник в Сръбско-турската война (1876) и Руско-турската война (1877-1878).

Тодор Велков е роден през 1828 г. в гр. Шумен. Емигрира в Русия. Заселва се в гр. Измаил (Бесарабия). Занимава се със земеделие. След притеснения и произволи от властите на Молдовското княжество, организира делегация от името на 3000 българи до император Александър II. След оплакване и със съдействието на граф Николай Игнатиев се заселва в гр. Бердянск (дн. Украйна). Тук създава семейство и се ражда дъщеря му, бъдещата писателка Анна Карима (1871).

При избухването на Сръбско-турската война (1876) се записва доброволец. Командир на IV-а Българска чета от 240 бойци. Бие се храбро в Северозападна България. Четата е включена в състава на Руско-българската бригада с командир, генерал-майор Михаил Черняев. Участва в боевете при Делиград, Гредетин, Алексинац и Джунис.

В навечерието на Руско-турската война (1877-1878) подпомага руското командване със сведения, описания на османски военни обекти и с организирането на разузнавателна мрежа. По време на войната служи като разузнавач и преводач към щаба на VIII-а кавалерийска дивизия и XIII-и армейски корпус. Доживява да види освобождението на България, но отново се завръща в Русия, където остава да живее до края на живота си.

Днес улица в гр. Шумен е наименувана „Тодор Велков“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Освободителната война 1877-1878, ДИ "П.Берон", С., 1986, с. 74