Тодор Мицев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Тодор Мицев
български революционер
Йордан Стоянов, Илия Балтов, Тодор Мицев и Георги Янакиев

Роден
Починал
1930 г. (62 г.)
Люблен, България

Тодор Д. Мицев, наричан Куция войвода,[1] е български революционер, мелнишки войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация и деец на Върховния македоно-одрински комитет.[2]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Тодор Мицев е роден през 1868 година в Люблен, тогава в Османската империя. По време на Сръбско-българската война е доброволец въпреки че е непълнолетен. След войната постъпва в Шуменския гарнизон. Там става член на Тайните македоно-одрински подофицерски братства. От 1902 е четник в четата на капитан Юрдан Стоянов, чието поле на действие в Горноджумайско и Мелнишко. С тази чета участва в Горноджумайското въстание. От следващата година е войвода на собствена чета. През март 1903 той води голямо сражение при село Ощава. Силите са неравностойни като срещу неговите 11 четника и десетина въоръжени селяни са изпратени 200 войника и башибозук. Все пак Тодор Мицев успява да убие юзбашията и аскерът отстъпва. По време на Илинденско-преображенското въстание е определен за мелнишки войвода и води сражения при село Езерец. Налага му се да отстъпи към Пирин, където на връх Свещник се среща с четата на Яне Сандански и двамата действат заедно до края на въстанието.

Остава като мелнишки войвода до 1905, когато е ранен и откаран за лечение в България. Макар че оздравява, остава куц поради раните си. Служи на ВМОРО до Хуриета, когато организацията се легализира. Завръща се в родния си край през 1909 и се отдава на обществена дейност. През 1913 година участва в ръководството на Тиквешкото въстание[3]. Става един от основателите на кооперация „Братство“ и читалище „Просвета“ в Попово. По-късно през 1919 става кмет на родното си село Люблен. Умира там през есента на 1930 година[4].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Николов, Борис. ВМОРО – псевдоними и шифри 1893 – 1934, Звезди, 1999, стр. 58.
  2. Биография на сайта на ВМРО-БНД
  3. Македония – история и политическа съдба, Том II, ИК Знание, София, 1998, стр. 31.
  4. Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Войводи и ръководители (1893 – 1934). Биографично-библиографски справочник, София, 2001, стр. 108.
     Портал „Македония“         Портал „Македония